Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) sanoi tänään tiedotustilaisuudessa olevansa itse hyvä esimerkki henkilöstä, jonka ansiosidonnainen työttömyysturva on parempi kuin monen palkka.

Hallitus aikoo velvoittaa työttömät ottamaan vastaan kokoaikatyötä, vaikka palkka jäisi pienemmäksi kuin työttömyysetuudet. Lue lisää: Hallitukselta uusi pakko työttömille: ”Kokoaikatyötä otettava, vaikka palkka pienempi”

Lindströmiltä kysyttiin, paljonko tällaisia henkilöitä on.

– Omasta kokekemuksesta voin sanoa että on, minä olin sellainen. Mulla oli ansiosidonnainen turva parempi kuin aika monella jotka saa palkkaa. Olen itse hyvä esimerkki semmoisesta, Lindström vastasi.

Hän kertoo, että ollessaan työttömänä hän myös kouluttautui, mikä nosti hieman etuustasoa. Ansiosidonnaisella ollessaan hän sai ”käteen 1400–1600 euroa” kuussa. Paperityöläisenä ennen poliittista uraansa toiminut Lindström on kertonut menettäneensä työpaikkansa, kun UPM sulki Voikkaan paperitehtaan.

– Jokainen voi päätellä, onko se hyvä vai huono, hän sanoi.

Lindström sanoi myös, että hänen mielestään ansiosidonnaista ja palkkaa ei kannata verrata keskenään sen vuoksi, että ansiosidonnaista saa vain tietyn ajanjakson ajan.

– Sitä [palkkaa] pitäisi verrata siihen, että mitäs sitten, jos putoaa peruspäivärahalle. Peruspäiväraha ei ole semmoinen, millä tässä maassa juhlitaan.

Työ- ja elinkeinoministeriön tutkimusjohtajan Heikki Räisäsen mukaan on vaikea arvioida, kuinka moni saa enemmän rahaa työttömänä kuin töissä. Räisäsen mukaan lähinnä pienipalkkaiset yksinhuoltajat voivat tulla kysymykseen.

Lue myös: Ministeriö esitteli sanktiolistan: Suomessa 50 000 ”työstä kieltäytyjää”