Työministeri Jari Lindström (sin) otti tänään kantaa kritiikkiin kolmikantaisesta valmistelusta. Keskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta syytti eilen hallitusta siitä, että se rikkoo kilpailukyky- eli kiky-sopimusta jo toistamiseen.

Sopimukseen kirjattiin, että työelämämuutokset valmistellaan jatkossa kolmikantaisesti.

Hallituksen mielestä näin on tapahtunut, kun työmarkkinaedustajat ovat olleet mukana lausuntokierroksella ja valmistelevissa työryhmissä. SAK on kuitenkin eri mieltä.

”Meitä on valmistelussa kuultu tällä hallituskaudella, mutta sillä ei ole ollut merkittävää vaikutusta lopputulokseen. Sen hallitus on päättänyt itse jo ennen neuvotteluiden alkamista tai työryhmän saatua työnsä valmiiksi. Esimerkkejä tästä: aktiivimalli, irtisanomislaki”, SAK tviittasi eilen Uuden Suomen aiheesta aloittamassa keskustelussa Twitterissä.

Lindström sanoi tänään, ettei kolmikantainen valmistelu tarkoita yksimielisyyttä.

”Tämän hallituksen kohdalla olennainen ero on ollut se, että tämä hallitus on vienyt asioita eteenpäin, vaikka ne eivät ole olleet valmistelussa yksimielisiä”, Lindström sanoi.

”Hallitus on päättäväisesti vienyt asioita eteenpäin, vaikka se ei olisi ollut yksimielistä”, Lindström toisteli tiedotustilaisuudessa.

Lindström vakuutti, että työmarkkinajärjestöjä on kuultu, mutta:

”Eduskunta ja hallitus on valittu tähän maahan tekemään päätöksiä.”

Keskustelu työmarkkinoiden vallasta ja kolmikannasta johtaa juurensa vuosien taakse. Jo vuonna 2014 silloinen pääministeri Alexander Stubb (kok) kohahdutti kritisoimalla konsensusta.

”Jos meidän pitää uudistaa työmarkkinoita, sitä ei pysty nykytilanteessa tekemään ilman työmarkkinajärjestöjä. Konsensus on eräänlaista poliittista populismia. Me poliitikot menemme piiloon konsensuksen taakse. On tarkoituksenmukaista, että jos työmarkkinajärjestöt eivät onnistu tekemään uudistuksia, silloin hallituksen ja eduskunnan pitää ottaa vastuu. Mutta konsensus estää sen”, Stubb sanoi tuolloin.

Lindström kertoi tänään hallituksen tekemistä muutoksista niin sanottuun irtisanomislakiin. Lue lisää tästä: Uusi tieto irtisanomislaista: Sana ”luottamus” poistuu pykälästä