Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) kertoo saaneensa poliisilta selvityksen poliisin toiminnasta Narinkkatorin mielenosoituksessa aiemmin lokakuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Turkin miehitystä Syyrian kurdialueilla. Ohisalon mukaan poliisi toimi asianmukaisesti.

LUE MYÖS:

”Kiitän seikkaperäisestä selvityksestä. Selvityksen perusteella poliisin ennakkoarvio siitä, että mielenosoituksessa saattaa syntyä järjestyshäiriöitä, oli perusteltu. Selvitys on kattava ja tilanteen kulku sellainen, että poliisilla olisi ollut perusteet keskeyttää mielenosoitus. Olen tyytyväinen siihen, että siihen ei menty, vaan poliisi turvasi kokoontumisoikeuden toteutumisen ja rauhoitti tilanteen rajatummin keinoin. Näin mielenosoitus sai jatkua välikohtauksesta huolimatta”, sanoo Ohisalo sisäministeriön tiedotteessa.

”Poliisin varustautuminen mielenosoitukseen herätti keskustelua. Saadun selvityksen perusteella joukkojenhallintaan erityiskoulutettujen ja -varustettujen poliisien käyttö oli perusteltua perustuen tilaisuuden uhka-arvioon. Raskaampaa varustusta ei käytetä ilman painavia perusteita. Tässäkin tapauksessa varustautuminen oli välttämätöntä yleisön ja poliisin turvallisuuden takaamiseksi”, Ohisalo jatkaa.

LUE MYÖS:

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoo, että rajoittavia määräyksiä ei koskaan anneta kevyin perustein.

Sisäministeriön tiedotteessa kerrotaan myös tapahtumien kulusta mielenosoituksessa 19. lokakuuta. Tiedotteen mukaan poliisin varautuminen perustui siihen, että edellisessä, 14. lokakuuta järjestetyssä mielenosoituksessa oli aiheutettu vaaratilanteita ajamalla autolla väkijoukon keskellä ja heittämällä kiviä.

”Paikalle jouduttiin hälyttämään kaikki vapaana olleet poliisipartiot, jotta tilanne saatiin hallintaan. Vaikka näiden kahden mielenosoituksen järjestävä organisaatio oli eri, oli järjestelyistä vastuussa osittain samoja henkilöitä”, tiedotteessa sanotaan.

19. lokakuuta järjestetyssä mielenosoituksessa paikalle tuotiin henkilöauto ilman etukäteisilmoitusta eivätkä järjestäjät noudattaneet poliisin kieltoa käyttää ajoneuvoa väkijoukon keskellä, sisäministeriö kertoo.

”Poliisi pyrki estämään ajoneuvon liikkumisen ajamalla poliisiauton sen eteen, mutta mielenosoittajien ajoneuvo pyrki kiertämään poliisiauton ajamalla keskellä väkijoukkoa. Tästä syystä poliisi joutui turvautumaan voimakeinoihin ajoneuvon pysäyttämiseksi”, tiedotteessa kerrotaan.

”Samaan aikaan kielletyn ajoneuvon pysäyttämistä yrittäneen poliisiauton eteen tuli mielenosoittaja, joka esti poliisiauton liikkumisen. Poliisin käskyistä huolimatta mielenosoittaja käytti voimakasta vastarintaa, kaatoi yhden poliisin maahan ja tarttui toisen poliisin kaulassa roikkuvaan projektiililaukaisimeen. Maahan kaadettu poliisi loukkaantui tilanteessa. Tämän jälkeen mielenosoittajan jalkaan käytettiin etälamautinta, jolloin henkilö päästi irti poliisin laukaisimesta. Selvityksen perusteella etälamauttimen käyttö yhtä mielenosoittajaa vastaan oli lievin ja tarkoituksenmukaisin keino kyseisessä tilanteessa”, tiedotteessa kerrotaan.

LUE MYÖS: