Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd.) joutui vastaamaan tiukkaan kritiikkiin ottaessaan vastaan syyskuussa käynnistetyn lastensuojeluselvityksen väliraporttia. Selvityksen mukaan lastensuojelun asiakasmäärät ja kiireelliset huostaanotot ovat kasvaneet tuntuvasti.

Selvitystyöryhmään kuuluva Tampereen yliopiston terveydenhuollon dosentti Matti Rimpelä ihmetteli tilaisuudessa, miksi lastensuojelun ongelmia ei saada ratkaistua ja miksi ”ketään ei kiinnosta”.

Hänen mukaansa budjetti alle 18-vuotiaita tukeviin palveluihin on noin 10 miljardia euroa.

– Vuoden 2005 jälkeen budjettiin on annettu 18 prosenttia lisää eli lasten palveluihin on laitettu miljardi euroa lisää, mutta kukaan ei tiedä, miksi se ei toimi, Rimpelä totesi osoittaen sanansa ministerille.

Guzenina-Richardson vastasi Rimpelän ihmettelyyn koko hallituksen puolesta. Hän myönsi, että lastensuojelutyö todella tarvitsee uudistamista.

– Meillä on hallituksen tasolla herännyt selkeä tietoisuus siitä, että jos me annamme tämän järjestelmän puksuttaa eteenpäin tällä nykyisellä tavalla, kyllä se vie sinne rotkoon, Guzenina-Richardson sanoo.

Rimpelän mielestä ydinkysymys on, että eläkeläisistä ja sosiaali- ja terveyspalveluista on Suomessa keskusteltu kymmenen vuotta, mutta ei juurikaan lapsista, lapsiperheistä ja nuorista.

– Lapsille tarvittaisiin lapsiperhepalvelupolitiikka ja lapsiperhepalvelulaki, aivan kuten vanhuksilla on vanhuspalvelulaki, hän sanoo.

Rimpelä kertoo ottaneensa yhteyttä eri ministeriöihin vuoden ajan kysyäkseen, kiinnostaisiko valtakunnallinen lapsipoliittinen ohjelma.

– Vastaus on ollut, että ei. Se ei kiinnosta ministeriöitä ja kunnissa on sama tilanne, Rimpelä sanoo.

Lastensuojelun ongelmia selvittävä työryhmä jätti tänään väliraportin selvityksestään peruspalveluministeri Guzenina-Richardsonille.

– Tilanne on hälyttävä. Lasten huostaanotot ovat lisääntyneet rajusti, selvitystyöryhmän puheenjohtaja ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja sanoo.

Selvityksen mukaan kodin ulkopuolelle sijoitettuja lapsia oli Suomessa vuonna 2011 yli 17 000, kun vuonna 1991 heitä oli vain hieman yli 6000.

Pelkästään lastensuojelun tilanteen kartoittamiseksi tarvittaisiin noin 6-7 miljoonaa euroa rahaa, Kananoja arvioi Uudelle Suomelle.

– Ei sillä vielä asioita kuntoon saataisi, mutta saataisiin kehittäminen liikkeelle. Ensin pitäisi selvittää miten olemassa olevat hyvät käytännöt saataisiin siirrettyä koko maahan, Kananoja sanoo.

Tähän arvioonsa Kananoja ei laske henkilöstön resursseihin liittyvien ongelmien ratkaisua. Resurssipula on Kananojan mukaan ”äärimmäisen vakava”, koska alalla on paljon epäpäteviä työntekijöitä ja työntekijät vaihtuvat usein.

Alalle olisi hänen mukaansa tulijoita, mutta työssä jaksamisessa on ongelmia.

– Olen itsekin tehnyt sosiaalityötä 40 vuotta ja siinä on palkitseviakin hetkiä, mutta työ on raskasta, Kananoja toteaa.

Kananojan mielestä vuosien varrella on ollut hienoa nähdä, miten monet kurjistakin lähtötilanteista tulevat nuoret saavat elämänsä raiteilleen.

– Se todistaa, että mahdollisuuksia on, hän sanoo ja hymyilee.

Uusi Suomi on korjannut tässä jutussa aiemmin olleen nimivirheen. Tampereen yliopiston dosentti on Matti Rimpelä.