Hallituspuolue vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson vastustaa puolustusministeri Mikko Savolan (kesk) päätöstä uuden puolustustarvikkeiden vientiluvan myöntämisestä Turkkiin.

Sanomalehti Hufvudstadsbladet paljasti keskiviikkona, että Savola allekirjoitti vientiluvan tiistaina. Vientilupa koskee ajoneuvojen suojaukseen käytettävää suojausterästä.

”Puolustusministeri Savola on päättänyt myöntää vientiluvan ajoneuvojen suojaukseen käytettävälle suojausteräkselle Turkkiin. Luvan myöntäjä on puolustusministeri eikä asiaa ole käsitelty hallituksen kesken”, Andersson kirjoittaa Twitterissä.

”Vasemmistoliitto ei kannata puolustusmateriaalin viemistä sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia loukkaaviin maihin. Mielestämme Suomen ei tulisi myöntää suojausteräksen vientilupaa Turkkiin”, ministeri jatkaa.

Suomi on aiemmin keskeyttänyt uusien ase- ja puolustustarvikevientilupien myöntämisen Turkkiin, mutta päätös ei ole ollut ehdoton eikä se keskeyttänyt kaikkea puolustusvientiä Turkkiin. Harkintaa on tehty tapauskohtaisesti. Lisäksi Nato-jäsenprosessin yhteydessä on arvioitu – ja myös Suomen, Ruotsin ja Turkin välisessä Madridin pöytäkirjassa on asiasta maininta – että liittolaisten keskuudessa aseviennille ei tulisi olla esteitä.

Uuden vientiluvan myöntämisen vahvistaa myös Helsingin Sanomille puolustusministeriön neuvotteleva virkamies Riikka Pitkänen. Hänen mukaansa tämän­kaltaisessa vientiluvassa riittää ministerin eli Savolan tekemä päätös, eikä valtioneuvoston yleisistunnon päätöstä tarvita.

HS:n mukaan uusi vientilupa on myönnetty Miilux-yhtiölle, jonka hakemuksen Suomi hylkäsi marraskuussa 2021.

LUE MYÖS: