Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) varoittaa, että Euroopan unionin vapaan liikkuvuuden periaate on vaarassa.

Vapaan liikkuvuuden periaate nähdään yleisesti EU:n peruspilarina. EU:n perustuslakisopimuksessa on taattu kuuluisat neljä vapautta: henkilöiden, omaisuuden, palvelujen ja pääoman vapaa liikkuvuus unionissa.

Orpo toteaa, että Eurooppaan kohdistuva maahanmuuttopaine koettelee Schengen-alueen toimivuutta ja jäsenmaiden rajavalvonnan tehokkuutta.

– Schengen-järjestelmä, rajaturvallisuus ja maahanmuutto ovat yhtä suurta kokonaisuutta. Pakolaiskriisiin on löydettävä yhteinen eurooppalainen ratkaisu. Muuten EU:n vapaan liikkuvuuden periaate on vaarassa, ministeri Orpo toteaa.

Orpo on aiemminkin varoitellut Schengen-alueen olevan lähellä hajoamista. Suomen kanta on jo pitkään ollut se, että pakolaiskriisiin on löydettävä EU:n yhteinen ratkaisu.

Sisäministeriön mukaan Suomi kannattaa jäsenvaltioiden välisen rajaturvallisuusyhteistyön tiivistämistä.

– Kansallisen rajavalvonnan ja paremman yhteistyön lisäksi tarvitaan myös työkaluja, joilla voidaan EU:n yhteisin toimin puuttua tilanteisiin, joissa Schengenin toimivuus on uhattuna, ministeriö toteaa.

Suomi kannattaa myös EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontexin roolin vahvistamista.

Orpo osallistuu epäviralliseen oikeus- ja sisäasioiden neuvostoon 25. tammikuuta Amsterdamissa. EU:n sisäministerit keskustelevat Schengen-järjestelmän tulevaisuudesta, rajavalvonnasta sekä terrorismin torjunnasta.