Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo esitti tänään torstaina eduskunnan kyselytunnilla, että eduskuntapuolueet parlamentaarisesti aloittaisivat vanhustenhoidon tilanteen parantamiseen tähtäävien toimien valmistelun.

Suurin oppositiopuolue sdp aloitti kyselyntunnin tenttaamalla Orpolta kokoomuksen kantaa hoitajamitoitukseen. Kokoomus on ainoa puolue, jonka mielestä hoitajamitoitusta ei tarvitse kirjata lakiin. Tänään muut hallituspuolueet keskusta ja siniset ovat ilmoittaneet kannattavansa lain kirjausta. Pääministeripuolue keskusta ilmoitti torstaina tavoittelevansa sitovaa 0,7:n hoitajamitoitusta tulevalla vaalikaudella. LUE MYÖS: Petteri Orpo sivaltaa sdp:tä vanhustenhoidosta: ”Tässä on nyt aika paljon käsien pesua”

LUE MYÖS:

Vanhuspalvelut: Nyt tuli keskustalta linjaus hoitajamitoituksesta – Sdp lyö heti painetta kokoomukselle

Nyt puhuu ministeri Mattila: Pelkkä hoitajamitoitus laissa ei riitä – rangaistukset käyttöön

Orpo sanoi, että vanhustenhoidossa on kyse pitkäaikaisesta ongelmasta.

”Auttaisiko yksi desimaali siihen, että näitä laiminlyöntejä ei tehtäisi. Ei auttaisi”, Orpo sanoi ja sai osakseen melua eduskuntasalista.

LUE MYÖS: Näkökulma: 94% yltää hoitajasuositukseen – Miksi Petteri Orpo vastustaa ”desimaaleja”?

Orpo ehdotti eduskunnalle, että puolueet tekisivät seuraavaa hallituskautta varten parlamentaarisen valmistelun vanhustenhoidon ongelmiin puuttumisesta. Hän sanoi, ettei hallitus enää loppukautenaan ehdi tehdä uutta esitystä asiassa. Myös perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) toi esiin, että eduskunta asetti hallituksen lakiesityksille aikarajan, joka oli joulukuun 5. päivä.

”Tämän vaalikauden puitteissa uusia lakiesityksiä ei olisi aikataulullisestikaan mahdollista tehdä”, Saarikko sanoi.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman jatkoi Orpon tenttaamista. Lindtman sanoi, että lakiin tarvitaan hoitajamitoituksen minimitaso, jotta laiminlyönneiltä voitaisiin välttyä.

”Kyse on siitä, yritetäänkö löytää selityksiä, vai tehdäänkö”, Lindtman sanoi eikä uskonut ministerien kommetteihin, joiden mukaan enää tällä hallituskaudella ei ehditä tehdä esityksiä.

”Ministeri Orpo, kun te viimeksi tänään olette sanonut, että vastustatte [hoitajamitoitusta], onko teidän kanta se, joka estää hallitusta? Onko kokoomus se, joka tätä vastustaa?” Lindtman kysyi.

Orpo ei suoraan vastannut tähän, vaan toisi ehdotuksensa eduskunnan yhteisen valmistelutyön aloittamisesta.

Orpon mielestä vanhustenhoitoa ei saa yleistää, vaikka jossain olisi ”mustia kohtia”. Hän kaipasi arvostusta hoitoalan työntekijöille.

LUE MYÖS: Näkökulma: Eduskunnan pöytäkirja käräyttää Maria Guzeninan valikoivasta muistista

Myös oppositiopuolue perussuomalaisten kansanedustaja Ritva Elomaa tivasi hallituspuolueiden kantoja hoitajamitoitukseen.

”Henkilöstömitoitus ei ollut tämän hallituksen ohjelmassa. Tämä ei ole yksittäisten puolueiden kyselytunti vaan hallituksen linjan kyselytunti”, ministeri Saarikko sanoi.

Orpo linjasi hoitajamitoituksesta aiemmin tänään Twitterissä näin:

”Ihminen ei ole desimaali. Kokoomus haluaa tiukentaa lakia niin, että hoitajien määrä perustuu aina yksilölliseen hoidontarpeeseen. Yksioikoinen luku laissa ei takaa laatua eikä estä laiminlyöntejä.”

”Jos hoivantuottaja ei noudata sopimuksia eikä toimi vastuullisesti, siitä pitää seurata tuntuva rangaistus.”

Oppositiopuolue vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen puuttui Orpon desimaalipuheisiin kyselytunnilla.

”Desimaalit eivät ole mitään lillukanvarsia, vaan ne ovat aitoja ihmisiä”, Pekonen sanoi.

”Esitätte parlamentaarista yhteistyötä, mutta näyttää siltä, että koko muu parlamentti on yksimielinen asiasta”, Pekonen sivalsi Orpoa viitaten siihen, että kaikki muut puolueet olisivat valmiit kirjaamaan hoitajamitoituksen lakiin.

LUE MYÖS: Riita vanhustenhuollosta puhkesi suorassa lähetyksessä – Guzenina: Nyt kokoomus jo peruuttaa