Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (uv.) pohtii Kalevassa kotihoidontukeen uudistusta, joka on jo voimassa. Saman virheen teki jo viime syksynä ulkoministeri Timo Soini (uv.). Kyse on kotihoidontuen kerryttämästä eläkkeestä.

Ministerin kommentti löytyy vain Kalevan torstain paperiversiosta.

–En tiedä, miten pahasti naiset kotihoidontuen takia syrjäytyvät. Pitäisikö kotihoidontukea kehittää siten, että se kerryttää eläkettä? Mattila pohtii Kalevalle.

Soini pohti samaa asiaa blogissaan viime vuoden lokakuussa näin:

– Mielestäni kotihoidontuesta voitaisiin maksaa eläketurvaa. Siitä vaan mallia kehittelemään. Se olisi edistyksellistä. Kai joku sitäkin vastustaa…ideologisista syistä.

Kotihoidontuesta kuitenkin kertyy eläkettä jo nykyisin. Uudistus tuli voimaan vuoden 2005 alusta. Laki uudistettiin Sinikka Mönkäreen (sd.) sosiaali- ja terveysministerikaudella.

Suomeen tavoiteltu perhevapaauudistus törmäsi ministerikaksikon ex-puolueen perussuomalaisten vastustukseen kevään puoliväliriihessä. Soini iloitsi tuolloin siitä, ettei kotihoidontukeen kosketa lainkaan. Nykyään Mattila ja Soini kuuluvat perussuomalaisista loikanneiden Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmään, jonka puheenjohtaja Simon Elo kommentoi alkuviikosta, että kotihoidontukea ei voi lyhentää, mutta muuten perhevapaauudistuksesta voidaan keskustella.

Mattilan virheestä kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan Oulun VasemmistoPLUS-osaston puheenjohtaja Olli Kohonen (vas.). Hän harmittelee, että perhevapaauudistus kangertelee juuri kyseisen ryhmän vastustuksen takia.

– Varsin surullista on, että perhevapaiden uudistamisen suurimpia jarruttajia tässä maassa ovat tämän eduskuntaryhmän ministerit, jotka silti mitä ilmeisimmin tiedä perusasioita kotihoidontuesta ja joiden juuri pitäisi olla pohtimassa sen uudistamista. Virheistä pitäisi jokaisen oppia. Olisi uskonut, että Soinin viime syksyn kämmi olisi jäänyt jotenkin myös ministerinä jo silloin olevan Mattilan päähän, Kohonen kirjoittaa blogissaan.

Toiveet perhevapaauudistuksesta ovat heränneet nyt uudelleen, kun keskustasta ilmoitettiin halukkuudesta aloittaa keskustelut asiasta syksyn budjettiriihessä. Kokoomuksessa ilmoitus otettiin ilolla vastaan. Keskustelujen toteutuminen näyttäisi todennäköiseltä merkittävimmän vastustajan eli Uuden vaihtoehdon ilmoitettua valmiudesta asiaan.

Lue myös:

Merkittävä perhevapaaremontti etenemässä – Ministeri: Ei saa olla säästöprojekti

Toivo ”perhesovusta” ryöpsähti heti: ”Hyvä puheenvuoro, Antti Kaikkonen!”

Antti Kaikkonen haastaa UV:n kannan perhevapaista: ”Elokuussa luonteva paikka”

Tiukka vaatimus perhevapaiden remontista: ”Tiedossa olevista uudistuksista ehkä merkittävin”