Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) katsoo, että raskauteen liittyvä syrjintä pitää huomioida perhevapaiden uudistamisen yhteydessä. Saarikko puhuu suuresta ongelmasta suomalaisessa työelämässä.

Ministeri kirjoittaa aiheesta blogissaan. Hänen mukaan ongelma koskee julkista ja yksityistä sektoria.

– Olin pöyristynyt tavattuani viime viikolla tasa-arvovaltuutetun, joka kertoi raskauteen liittyvän syrjinnän olevan yhä valtaisa ongelma suomalaisessa työelämässä. Tasa-arvovaltuutetun toimistoon tulevista työelämää koskevista yhteydenotoista puolet koskee raskauden aikaista syrjintää. Niin ikään valtuutetun toimiston kyselyn mukaan 46 prosenttia ammattiliitoista kertoo jäsentensä yhteydenotoista aihetta koskien, Saarikko kirjoittaa blogissaan.

– Tavallisimpia tapauksia ovat ne, joissa määräaikaista työsuhdetta ei jatketa raskauden tultua ilmi tai että perhevapaiden aikana aiempi työtehtävä on niin sanotusti kadonnut alta.

Saarikko neuvoo, että kaikkiin kysymyksiin ei tarvitse työhaastattelussa vastata. Hän huomauttaa, että laki on yksiselitteinen raskauteen liittyvästä syrjinnästä, joka on kiellettyä.

–Silti sitä tapahtuu. Asenteet ovat tiukassa. Perheasioista kysytään, vaikka ei saisi. Potkuja annetaan verhotuin perustein, vaikka ei saisi. Nyt kun uudistamme perhevapaita, tätä aihetta ei kannata sivuuttaa.

Saarikko muistuttaa, että perhevapaat ovat lyhyt aika työntekijän urakaaressa, oli perhevapaamalli millainen tahansa. Perhevapaiden aikana osaaminen ei Saarikon mukaan yleensä katoa, eikä raskaana oleva nainen ole kyvytön vastaanottamaan työtä.

– Huomio kiinnittyy myös siihen, että perhevapaita oikeutetusti hyödyntävät isät ovat myös ottaneet yhteyttä tasa-arvovaltuutettuun. Kysymys ei siis ole pelkästään naisten ongelmasta, vaan laajemmasta asenneilmastosta työn ja perheen yhteensovittamisen ympärillä.

Laajaa huolestusta Suomessa on herättänyt viime aikoina syntyvyyden jyrkkä laskusuunta. Saarikko huomauttaakin, että työnantajien toivoisi näkevän perheellistyvät työelämän voimavarana.

– Maa tarvitsee uusia työntekijöitä ja hyvä, että joku niitä synnyttää. Olen iloinen siitä, että tasa-arvovaltuutettu käynnistää #raskaussyrjintä-kampanjan, jossa vaatii asialle nollatoleranssia. Tavoite ei ole mahdoton.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus ilmoitti elokuun viimeisinä päivinä käydyn budjettiriihen päätteeksi, että se aloittaa perhevapaauudistuksen valmistelun yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Lue myös:

Tutkijoilta huomio eduskuntaan: Ilman työpaikkaa on 54 % 2-vuotiaiden kotiäideistä

”Millä logiikalla, hallitus?” – Hämmästys perhevapaiden uudistamisesta

Hallituksen päätös hämmentää – tuleeko perhevapaisiin sittenkään kunnon remonttia?

Järjestöiltä vaatimus Juha Sipilälle: Perhevapaaremontti käyntiin – valmiiksi jo 2018