Työministeri Jari Lindström (sin.) pyytää anteeksi viitaten lausahdukseensa pitkäaikaistyöttömistä torstain kyselytunnilla. Lindströmin lipsautuksen nosti esiin kansanedustaja Sanna Marin (sd.), joka nyt kiittää ministeriä.

Sekä Sanna Marin että kansanedustaja Jani Mäkelä (ps.) nostivat kyselytunnilla esiin työllisyystilanteen. Ministeri Lindström sanoi vastauspuheenvuorossaan toivovansa, että pitkäaikaistyöttömien määrä saadaan painettua alle 100 000:n, mutta prosessi on pitkä.

–Tämä on pitkä prosessi, koska pitkäaikaistyötön ei ole pelkästään työtön, vaan hänellä on paljon psykososiaalisia ongelmia, minkä takia hallitus panosti myös tähän asiaan riihessä ja laittoi sinne lisää rahaa, Lindström sanoi kyselytunnilla.

Myöhemmin ministeri vielä jatkoi psykososiaalisista palveluista, joita on vahvistettu.

–Ollaan tunnistettu se, että nämä ihmiset ovat työttömiä mutta että heillä on muitakin ongelmia, ja näihin ongelmiin pitää saada ratkaisua. Sen lisäksi markkinoimme palkkatukea nimenomaan alle 30-vuotiaille. Nämä ovat sellaisia toimenpiteitä, täsmätoimenpiteitä, jotka eivät yksinään tietenkään mitään ratkaise, mutta näitten yhdistelmällä voidaan tätä nuorisotyöttömyyttä ja pitkäaikaistyöttömyyttä helpottaa, Lindström sanoi ja sai kiitosta perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolta (kesk.).

Sanna Marin tarttui Lindströmin sanoihin Twitterissä ja twiittasi näin:

– Työministeri sanoi kyselytunnilla: ”pitkäaikaistyötön ei ole ainoastaan työtön vaan hänellä on paljon psykososiaalisia ongelmia.” Siis what?

Nyt Lindström vastaa Puheenvuoron blogissaan Marinille, jota hän kiittää aktiivisuudesta ja tarkkaavaisuudesta ja huomauttaa, että Marin muistanee ”tämän myös silloin kun istuu itse ministerinä aitiossa tentattavana”.

–En kiistä sanomisiani. Mutta voin kertoa uutisena sen, että kyselytunti ei ole mikään helppo rasti. Se on paineellinen ja hankala paikka. Siksi, virheitä sattuu ihan jokaiselle. Ainakin minulle, Lindström kirjoittaa

–Minä en yleistä kaikkia pitkäaikaistyöttömiä samaan kategoriaan. Osa on työttömiä ja heillä ei ole muuta ”ongelmaa”, mutta osalla on psykososiaalisia ongelmia ja heihin oli tarkoitukseni viitata. Pyydän anteeksi kaikilta niiltä, jotka luulevat työministerin pitävän kaikkia pitkäaikaistyöttömiä moniongelmaisina. Näin EN tietenkään ajattele.

Lindström muistuttaa blogissaan, että Tilastokeskuksen ja työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tilastointitavat ovat erilaisia, joten näiden kahden tahon tilastoja ei voi verrata toisiinsa. Hän huomauttaa, että työllisyyskeskustelussa liikkuu paljon väärää tietoa ja tilastojen tulkitseminen on vaikeaa.

– Kun minulta siis ryhdytään kyselemään eduskunnan kyselytunnilla yksityiskohtaisista asioista joiden vastaamiseen ei yksi minuutti riitä, niin ehkä joku ymmärtää vastaamisen vaikeuden. Näiden tilastojen sisään katsominen kun on asiantuntijoillekin vaativaa. Siis niille jotka työkseen tätä tekevät, Lindström sanoo.

–Väärinymmärtäminen ja erityisesti tahallinen sellainen ei sekään ihan kauheasti auta työttömyyden ahdingossa olevia. Väärää tietoa nimittäin liikkuu paljon ja TEM pyrkii omalta osaltaan korjaamaan virheellistä tietoa sen minkä ennättää ja minkä havaitsee.

Marin jakoi Lindströmin blogikirjoituksen Twitterissä ja kiitti häntä vastauksesta.

– Kiitos Jari Lindström, että vastasit! Jokaiselle meistä sattuu mokia ja uskon, että kyselytunti on ministerille kova rasti, Marin twiittasi.

Lue myös:

Työttömien järjestö järkyttyi käyttämättömästä 150 milj. €:sta – viesti ministerille

Vartiainen ei vakuutu työllisyysluvuista: "Pian törmätään rakennetyöttömyyteen ja ihmiset loppuvat"

Tilastokeskus: Työttömyys vähenee – silti synkkä uusi ennätys

Jari Lindström vastaa ryöpytykseen ”orjatyöstä”: ”Kokeilulla ei saa korvata palkkatyötä”