Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd.) jättäytyi tänään Ylen Ykkösaamun haastattelussa SDP:n puheenjohtajakeskustelun ulkopuolelle.

Heinäluoma ei ottanut kantaa kevään puheenjohtajakisaan. Ay-taustainen Antti Rinne ilmoitti viikko sitten haastavansa puheenjohtaja Jutta Urpilaisen kesän puoluekokouksessa.

Haastattelussa Heinäluoma antoi palautetta hallituksen ministereille älypuhelinten ja taulutietokoneiden käytöstä eduskunnassa.

- Mistään muusta ei tule niin paljon palautetta kuin tästä asiasta [matkapuhelinten käytöstä]. Se vaivaa ihmisiä, Heinäluoma sanoi.

Palaute liittyy ministereiden käyttäytymiseen eduskunnan kyselytuntien aikana. Yle televisioi kyselytunnit. Televisiokuvissa puhujanpöntön takana näkyy selvästi ministeriaitio, jossa ministerit istuvat ja kuuntelevat kansanedustajien puheenvuoroja.

- Vaikka ei itse olisi äänessä asiassa, on syytä keskittyä puheenvuoroihin, jotka ovat käynnissä, puhemies ohjeisti ministereitä.

- Moni ihminen pystyy tekemään kahta asiaa yhtä aikaa: lukemaan ja kuuntelemaan. Mutta kiistatta tulee levoton kuva [jos ministerit räpläävät puhelintaan televisiokuvissa]. Parempi olisi, että ministeriaitiossa ei olisi puhelimia.

Heinäluoma toivoisi, että ministerit ja kansanedustajat vähentäisivät puhelinten käyttöä istuntojen aikana. Jos kännykkäkuria ei itsestään synny, puhemiesneuvosto voi Heinäluoman mukaan puuttua asiaan kieltämällä matkapuhelimet kokonaan eduskunnan suuressa salissa.