Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) pitää normaalina, että perustuslakivaliokunta (PeV) huomauttaa tarvittaessa hallituksen esityksen yksityiskohdista ja vaatii niihin muutoksia. Valiokunnan lausunnon arvioidaan saattavan jopa kaataa uudistuksen, ja valiokunnan mahdollinen puuttuminen soten rahoituskysymyksiin on saanut kovaa kritiikkiä hallituspuolue kokoomuksesta.

Saarikko ei yhdy kritiikkiin.

– Perustuslakivaliokunnalla on täysi oikeus ja valtuutus ottaa kantaa kaikkiin niihin sote- ja maakuntauudistuksen ulottuvuuksiin, mitkä se katsoo oleellisiksi, Saarikko sanoo Uuden Suomen haastattelussa.

Perustuslakivaliokunta on Ilta-Sanomille vuodetun lausuntoluonnoksen mukaan löytänyt sote-uudistuksen valinnanvapausesityksestä useita ongelmia. Esimerkiksi Helsingin Sanomat kertoi tiistaina, että tulevien maakuntien rahoitus on muodostunut perustuslailliseksi ongelmaksi. PeV ei ottanut kantaa rahoituskysymykseen viime kesänä, vaan ongelma on noussut esiin vasta nyt.

– Kysymys on vaadittujen muutosten mittaluokasta: pystytäänkö ne toteuttamaan osana eduskuntakäsittelyä vai vaativatko ne hallitukselta uuden esityksen, kuten viime vuonna kävi valinnanvapauden osalta. Sillä on suora vaikutus aikatauluun, Saarikko sanoo.

Jos hallitus joutuisi tekemään uusia esityksiä, Saarikon mukaan se tarkoittaisi sitä, että kyse ei enää olisi vain viikoista.

– Se olisi merkittävä muutos aikatauluun, mikäli PeV esittää niin isoja muutoksia, että niitä ei voi eduskunnassa toteuttaa.

Saarikko sanoo, että hallituskauden puitteissa pysyttäisiin, mutta toteaa, että hallituksen esityksen tekeminen vaatii kuukausien työn. Tällöin hallituksen tavoite uudistukseen liittyvien maakuntavaalien käymisestä tämän vaalikauden aikana on jo vakavasti vaakalaudalla.

Kyse tulkinnoista

Julkisuudessa on myös esitetty väitteitä, joiden mukaan valiokunnissa tahallaan viivyteltäisiin uudistuksen valmistelua. PeV:n entinen puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.) kommentoi vastikään Verkkouutisille, että perustuslain asiantuntijat ovat juopuneet vaikutusmahdollisuuksistaan.

Valiokunnan kuulemilla asiantuntijoilla on Saarikon mukaan toki vaikutusta kannanmuodostumiseen. Hän huomauttaa, että ylipäätään PeV:n työ on perustuslain tulkintaa.

– Ei ole absoluuttista totuutta perustuslaista, vaan se on aina tulkintaa ajassa, ja siihen vaikuttavat kuullut asiantuntijat. Arvostan erittäin paljon perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan, oppositioedustaja Annika Lapintien (vas.) tekemää työtä.

Saarikko toivoo, että hallituksen ja perustuslakivaliokunnan työn välille ei muodostuisi vastakkainasettelua. Hän pitää perustuslakivaliokuntaa hallituksen peilinä, joka toimii kansalaisten parhaaksi.

– En halua muodostuvan sellaista kuvaa, että PeV olisi hallituksen vastustaja. Tietysti on selvää, että PeV on riippumaton, mutta se ei voi toimia tyhjiössä.

Lue lisää aiheesta:

Eduskunnassa kiehuu: ”Hallitus haukkuu väärää puuta”

Asiantuntija varoittaa: Tulevat eduskunnat joutuvat tekemään rankan valinnan – Tästä perustuslakivaliokunnan huolessa on kyse

Sampo Terho: ”Kokoomus kipuilee asioista, joita se on itse vaatinut”

Kansanedustajan johtopäätös sotesta: Pidennetään vaalikausia

Yllätys eduskunnasta: Sotelle varattiin aikaa heinäkuulle – tarvittaessa vielä uusi aikalisä

Tuleeko perustuslakivaliokunnassa tällä viikolla valmista? – ”Toivottavasti”