Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) korosti Ylen haastattelussa, että työnteolla opintojen ohessa on muutakin arvoa kuin toimeentulo.

Hän kommentoi Suomen ylioppilaskuntien liiton vaatimusta, että opiskelijoiden tulisi saada taloudellista tukea myös kesäisin, jotta kesätöiden sijaan olisi mahdollisuus myös lepäämiseen. Saarikko ei tyrmännyt opiskelijoiden tarvetta levättä, mutta ei antanut toivoa, että vaatimukseen vastattaisiin.

”Mä ymmärrän hyvin [toiveen]. Tässä maassa on monia, jotka kaipaisivat lomaa: yksinyrittäjät, pätkätyöläiset, opiskelijat. Kaikille sitä soisi ja kaikille se kuuluisi. Mutta näen, että työnteko opintojen aikana ei ole pelkästään toimeentulon lähde vaan myös osa sitä matkaa kasvamisessa työelämän jäseneksi”, ministeri Saarikko sanoo.

”Kyllä silläkin on arvonsa sillä työelämän kokemuksella. Harva meistä on työllistynyt pelkällä tutkinnolla.”

Myös opetusministeri Li Andersson (vas) on todennut MTV:llä, että suuria parannuksia opiskelijoiden asemaan ja opintotukeen ei tässä taloustilanteessa pystytä tekemään.

Saarikon mukaan opintotuki on nykyisellään monen eri hallituksen muokkaamana ”monimutkainen systeemi”, jossa on muun muassa tulorajojen kaltaisia elementtejä, jotka eivät kannusta.

Saarikko iloitsi hallitusohjelman pienistä parannuksista erityisesti perheellisten opiskelijoiden asemaan. Hallitusohjelma tuo niin sanottuun huoltajakorotukseen 25 euron korotuksen. Ministeri ymmärsi kuitenkin, että maltilliset korotukset eivät tyydytä opiskelijajärjestöjä.

Yleisemmin Saarikko iloitsi nuorisokeskustelussa siitä, että Suomen nuorelle sukupolvelle mielenterveyden oireet ja murheet ovat aihe, josta voi puhua ja johon voi hakea apua. SYL:n avaus nostatti keskustelun opiskelijoiden hyvinvoinnista ja mielenterveyden ongelmista.

Opetusministeri Li Andersson kertoo Helsingin Sanomien mielipidesivuilla torstaina, että hallitus on lisäämässä opiskelija- ja oppilashuollon rahoitusta 29 miljoonalla eurolla.

”Tavoitteena on vahvistaa nuorten psykososiaalisen tuen palveluita ja siten parantaa myös koulujen matalan kynnyksen palveluita”, hän kertoo.

LUE MYÖS:

Tutkimus: Valtaosa opiskelijoista voi hyvin – Mielenterveyshäiriöiden määrä vastaa muuta väestöä

Kansanedustaja: ”Miksi opiskelijaa rangaistaan työnteosta?” – Opintotuki remonttiin