Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan oppositioedustajat ihmettelevät perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk) torstaista ilmoitusta, jonka mukaan valiokunta tuskin tulee käsittelemään asiakasmaksulakia, joka on osa sote-kokonaisuutta.

”Jälleen kerran hallitus hämmentää sote-valmistelua omalla heikolla valmistelullaan”, kansanedustajat Anneli Kiljunen (sd), Kristiina Salonen (sd), Arja Juvonen (ps), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr), Aino-Kaisa Pekonen (vas), Veronica Rehn-Kivi (r) ja Sari Tanus (kd) toteavat yhteisessä tiedotteessaan.

Annika Saarikon mukaan koko sote- ja maa­kun­tau­u­dis­tus pi­tää hy­väk­syä en­sin ja ai­ka­tau­lu on va­li­o­kun­nis­sa erit­täin tiuk­ka. Asiasta kertoi STT.

”Tarkoittaako ministerin ulostulo sitä, että eduskuntakäsittely on nostanut esille yllättäviä ongelmia, joiden takia hän harkitsee esityksen vetämistä pois eduskunnasta”, Anneli Kiljunen kysyy.

Arja Juvonen moitti asiakasmaksulakia epäselväksi ja sanoo sen aiheuttavan paljon tulkintaongelmia.

”Voiko olla niin, että nykyisen kolmen terveyskeskuksen lääkärikäynnin sijaan ryhdytäänkin laskuttamaan jokaisesta useammasta lääkärikäynnistä. Esitys mahdollistaa myös hoitajan vastaanottokäynnin hinnoittelun. Tämä esitys ei näe sairasta ja paljon palveluja käyttävää ihmistä. Maksut nousevat. Tämäkö on sote-uudistuksen perimmäinen tarkoitus? Esitystä ei voi kannattaa”, hän kommentoi.

Opposition edustajien mukaan alkaa vaikuttaa sille, ettei hallitus itsekään enää seiso esityksensä takana.

”Asiakasmaksut ja niistä kertyvä taloudellinen taakka vaikuttavat merkittävästi erityisesti paljon palveluja tarvitsevien ja heikommassa taloudellisessa asemassa olevien ihmisten arjessa selviytymiseen ja mahdollisuuksiin käyttää terveydenhuollon palveluja. Asiakasmaksulakiesitykseen tarvitaan ehdottomasti parannuksia ja nimenomaan linjauksia, mitkä parantavat heikompiosaisten terveyttä ja hyvinvointia”, Sari Tanus sanoo.

Opposition edustajat vaativat hallitusta joko perumaan koko esityksen tai korjaamaan virheet.

Lisää aiheesta:

”Törkeä veto” – Oppositio suuttui ministeri Saarikolle, asiakasmaksulaista hämmennystä

Ylilääkärin havainto asiakasmaksujen ”pommista”: ”Merkitsee todellisuudessa maksujen kasvamista 2020-luvulla”