Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kannattaa seksinoston täyskieltoa. Ministerin mukaan laki ei anna riittävää suojaa seksikaupan ja parituksen uhreille.

Oikeusministeriö on teettänyt asiasta selvityksen Helsingin yliopiston professori Johanna Niemellä ja oikeustieteen maisteri Jussi Aaltosella. He ovat arvioineet vuodesta 2006 voimassa olleen seksin ostokieltoa koskevan rikoslain säännöksen toimivuutta.

–Selvitys vahvistaa sen tiedon, että nykyisin rikosoikeudellisen vastuun ulkopuolelle jää tapauksia, jotka tosiasiassa liittyvät paritukseen tai ihmiskauppaan, sanoo selvityksen teettänyt, aiemminkin täyskieltoa kannattanut Henriksson.

–Lisäksi selvitys kertoo taas kerran sen, miten paljon hyväksikäyttöä prostituutiossa esiintyy.

Henriksson esittää, että Suomen tulisi ottaa käyttöön Ruotsin mallin mukainen seksin ostamisen kokonaan kieltävä lainsäädäntö.

Muun muassa entinen poliisi, kansanedustaja Tom Packalen (ps.) on kritisoinut Henrikssonin aiempaa väläytystä täyskiellosta.

Nykyinen säännös seksikaupan kohteena olevan henkilön hyväksikäytöstä kieltää seksin ostamisen ihmiskaupan tai parituksen kohteelta. Selvityksen mukaan syytteet seksin ostamisesta eivät menesty, koska viranomaisen pitäisi pystyä jälkikäteen näyttämään, että ostajan olisi pitänyt tietää ihmiskaupasta tai parituksesta.

–Täyskielto olisi osittaiseen kieltoon verrattuna selkeämpi noudattaa ja valvoa, ja sen seksikaupan vastaista asenneilmapiiriä luova vaikutus olisi todennäköisesti voimassaolevaa kieltoa voimakkaampi, ministeriö perustelee.

Selvityksen aineistona on käytetty muun muassa viranoamisten tietoja seksikauppaa koskevista rikossyytteistä ja oikeusjutuista sekä asiantuntijahaastatteluja.