Omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Sirpa Paateron (sd) mukaan valtionyhtiö Postista eronneen toimitusjohtajan Heikki Malisen kanssa ei käsitelty hänen palkitsemisensa muuttamista ennen eroa.

”Mitään tällaista syytä ei tietääkseni ole käsitelty”, Paatero vastasi kysymykseen aiheesta eduskunnassa torstaina iltapäivällä.

Malinen ilmoitti erostaan Postin hallitukselle tiistai-iltana. Häneen kohdistui viime viikkoina merkittävää julkista painetta sen jälkeen, kun Posti ilmoitti siirtävänsä suuren määrän työntekijöitä alemman vähimmäispalkan työehtosopimuksen piiriin. Samalla esiin nousivat Malisen palkat ja palkkiot. Niiden summa oli viime vuonna lähes miljoona euroa eli huomattavan korkea suhteessa muihin valtionyhtiöihin ja etenkin valtion virkoihin.

Paatero kertoo, että ero tuli hänelle yllätyksenä ja ilman ennakkomerkkejä. Hänen mukaansa valtion taholta ei mitenkään painostettu Malista jättämään tehtäväänsä.

”Tämä on ihan täysin Heikki Malisen oma päätös”, Paatero sanoo.

Valtion omistajaohjauksessa on nähty tapahtuneen muutos pääministeri Antti Rinteen (sd) hallituksen aloitettua. Paateron mukaan Postin kannalta oleellinen muutos omistajaohjauksessa liittyy aikeisiin listata Posti tai osa siitä pörssiin.

”Ehkä vähän enemmänkin kuin sävyero”

”Yksi iso ero on varmaankin se, että edellisellä hallituksella oli ajatus viedä Posti pörssiin, ja nyt sellaista ajatusta ei ole. Ehkä se on vähän enemmänkin kuin sävyero.”

”Meillä on selvästi ollut aktiivinen rooli omistajaohjauksessa, ja uskon, että tämä tulee jatkumaan, eikä vain yhden tai kahden yhtiön osalta. Näkemykseni mukaan omistajalla on tahtotila, ja silloin siitä pitää keskustella”, Paatero luonnehtii nykyhallituksen omistajaohjausta.

Paateron mukaan Postin seuraavan toimitusjohtajan palkitsemismalli on vielä avoinna, ja siihen palataan valtionyhtiöiden palkitsemista yleisesti käsittelevän työryhmän saatua työnsä valmiiksi.

”Tähän ei ole vielä olemassa minkäänlaista suunnitelmaa. Käymme tästä varmasti keskusteluja, ja kaikki tapahtuu vasta sen jälkeen, kun periaatepäätös koko omistajaohjauksesta ja niistä kriteereistä, miten kaikki palkkausjärjestelmät koko valtionhallinnossa tai valtionyhtiöissä, tulee tehtäväksi.”

Sinänsä Paatero ei pidä ongelmana, että valtio omistaa yrityksiä toimialoilla, joilla korkeimmalle johdolle maksetaan suhteellisen suuria palkkioita.