Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala (vihr.) tuomitsee jyrkästi hallituksen luvan sallia asevalmistaja Patrialle miljoonaluokan kauppa Saudi-Arabiaan.

Hautala sanoi eilen Ylen A-studion haastattelussa suoraan, ettei hyväksy hallituksen päätöstä:

- Suomen ulkopoliittinen kanta jyrättiin ja linjan uskottavuus on jatkossa heikko, Hautala arvosteli ministerikollegoidensa päätöstä.

- Täytyy kysyä, onko kaikki kaupan. Tässä tapauksessa hallituksen kanta on ollut se, että ihmisoikeudet ovat kaupan.

Hallitus antoi viime viikolla Patrialle luvan toimittaa Saudi-Arabiaan kranaatinheitinjärjestelmän. Kaupan arvo on yli 100 miljoonaa euroa ja heittimien valmistaminen tuottaa yli 270 henkilötyövuotta suomalaiselle aseteollisuudelle.

Lupa annettiin äänin 12-4. Vastustajina olivat vasemmisto, vihreät. Heidi Hautala itse oli esteellinen osallistumaan äänestykseen. Ulkoministeriö vastusti aseiden toimittamista saudeille, sillä se pelkäsi niitä käytettävän ihmisoikeuksia loukkaavaan toimintaan.

Heidi Hautala myönsi, että Patria-päätös oli ongelmallinen sen ajankohdan vuoksi. Patria oli valmistellut kaupan jo pitkälle ennen varsinaisen myyntiluvan saamista. Tässä on ministerin mukaan lakikohta, jota voisi kehittää.

- Olisi hyvä, jos olisi kaksivaiheinen harkinta. Saataisiin hallituksen ennakkokanta jo varhaisessa vaiheessa, Hautala ehdotti.

Ministeri kuvailee päättäjien kannalta "kiusalliseksi" tilannetta, jossa ihmisoikeusloukkauksista epäillyn maan asekaupoista päätetään viime tingassa. Tämä vältettäisiin jo sillä, että asejärjestelmiä toimittavat yhtiöt keskustelisivat edes epävirallisesti hallituksen kanssa ennen kauppojen lyömistä lukkoon.

Katso Heidi Hautalan haastattelu Ylen Areenasta.

Hyväksytko Patrian kaupat Saudi-Arabiaan? Vastaa Uuden Suomen kyselyyn.