Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) vahvistaa, että edellisen hallituksen luoma työttömyysturvan aktiivimalli puretaan.

Aktiivimallin purkaminen kuului muun muassa sdp:n vaalilupauksiin, mutta aiheeseen liittyvä hallitusohjelman kirjaus on herättänyt keskustelua. Hallitusohjelmassa todetaan, että aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet puretaan vasta, ”kun työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimenpiteistä on päätetty”.

”Aktiivimalli puretaan. Moni on kysynyt ja haluan vastata selvästi. STM valmistelee jo mallin purkamista ja muutos viedään läpi niin nopeasti kuin on mahdollista huomioon ottaen hyvä lainsäädäntötapa ja Kelan järjestelmien muutostarpeet”, ministeri Pekonen kirjoittaa Twitterissä.

Juttu jatkuu tviitin alla.

Keskustelua onkin kirjauksen jälkeen herättänyt se, mitkä aktiivimallin työllisyysvaikutukset ovat eli millaisia korvaavia toimia tarvitaan, jotta se voidaan purkaa. Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT arvioi tutkimuksessaan toukokuussa, että aktiivimallin työllisyysvaikutusta ei vielä pystytä arvioidaan. Lue tarkemmin: Antti Rinteelle lisäapua aktiivimallin kaatamiseen? – VATT: Työllistymistä ei pystytä arvioimaan

Rinteen hallitus ei ole toistaiseksi kertonut aktiivimallia korvaavista työllisyystoimista. Aktiivimallin vaikutuksia arvioivan hankkeen loppuraportti valmistuu lokakuussa.

LUE LISÄÄ:

Hallitusohjelman aktiivimallia koskevasta kirjauksesta äläkkä: ”Miksi? Miksi nollakirjaus?”

Työttömille lisää keppiä? Edes aktiivimallia ei perutakaan välittömästi

Juha Sipilä viittasi jo koviin työllisyystoimiin: ”Mitään keinoja poissulkematta”

Jari Lindström Duunitorille: ”Suurin virheeni oli, että laskin aktiivimallin läpi”