Lomautettavien suomalaisten on syytä hakeutua töihin Suomen maatiloille ja puutarhoille, kehottaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk).

Niin Leppä kuin työministeri Tuula Haatainen (sd) kertoivat vakavasta huolesta, joka liittyy tilojen ja puutarhojen kausityövoimaan Suomessa, kun tavallisesti ulkomailta Suomeen tullut työvoima ei nyt pääse tavalliseen tapaan Suomeen rajasulkujen takia. Haatainen ja Leppä ovat ”erittäin tietoisia” maatilojen hädästä.

Haatainen kertoo lukemattomista huolestuneista kyselyistä, jotka liittyvät ulkomaisen työvoiman saantiin. Haataisen mukaan erityisesti kausityöntekijöiden saanti marjatiloille ja maatalouteen huolestuttaa. Ratkaisuja työvoiman maahantuloon haetaan ratkaisuja työryhmässä, joka kokoontuu tällä hetkellä päivittäin. Tavoitteena on varmistaa välttämättömän työmatkaliikenteen maahantulo poikkeustilanteessa.

Maahan tulevien kausityöntekijöiden määrä tulee Haataisen mukaan olemaan Suomessa nyt merkittävästi pienempi kuin tavallisesti. Haataisen mukaan näihin töihin ohjataan nyt mahdollisimman paljon kotimaista työvoimaa. Lisäksi valmistellaan poikkeuspykäliä, joiden avulla maassa jo oleva ulkomainen työvoima pääsee näihin töihin ja joustavasti myös vaihtamaan työpaikkaa satokauden edetessä.

Töitä kaikille, jotka ”kynnelle kykenevät”

Leppä sanoi suoraan, ettei kausityötä riitä kaikille tiloille. Hän vetosi kaikkiin työntekijöihin, jotka nyt ovat lomautettuna tai töitä vailla.

”Maatiloilla ja puutarhoilla on nyt töitä tarjolla”, Leppä sanoi.

”Ruokaa tuottavilla tiloilla on nyt töitä kaikille, jotka kynnelle kykenevät.”

Huoltovarmuuden kannalta kriittiset työntekijät pyritään saamaan Suomeen. Lepän mukaan ilman ulkopuolista työvoimaa on vaarana, että satokauden työt jäävät tekemättä ja sato tuottamatta ja nostamatta.

”Tätä me emme halua”, Leppä sanoi ja kertoi, että ratkaisuja tilanteeseen etsitään jatkuvasti.

”On kuitenkin rehellisesti sanottava, että kaikkien tilojen kausityövoiman tarpeeseen ei todennäköisesti pystytä vastaamaan.”

Miten suomalaiset saataisiin töihin tiloille?

Lepän mukaan tilojen maksuvalmiusvaikeuksiin varaudutaan. Lepältä kysyttiin tarkemmin, millaisin keinoin suomalaisia voitaisiin saada tiloille ja puutarhoille kausitöihin.

”Tämä on ongelma. Se on reilusti tunnustettava”, Leppä vastasi ja totesi, että kannusteita pyritään löytämään.

”Vetoan tässäkin kohdin siihen, että kun niitä työtehtäviä tuolla tiloilla ja puutarhoilla nyt auki on, hakeutukaa hyvät suomalaiset tehtävään sinne. Se on merkittävä osa meidän huoltovarmuutemme varmistamista”, Leppä sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Lepän mukaan alan opiskelijat ovat näyttäneet ”aivan erinomaista esimerkkiä”. Lepän mukaan oppilaitoksissa opiskelijoille annetaan merkittävä määrä opintopisteitä työstä maatiloilla ja puutarhoilla.

Leppä on tyytyväinen siihen, että etujärjestöt ja työmarkkinajärjestöt ovat sopineet toimenpiteistä, joilla on mahdollista saada kotimaista lomautettua työvoimaa kausitöihin.

Euroopan unionin (EU) maa- ja metsätalousministeri ovat keskustelleet EU:n kesken ja kaikkien tahto on Lepän mukaan se, että Euroopan ruokahuolto turvataan.

Maa- ja metsätalousministeriö vastaa elintarvikehuollon lisäksi vesihuollosta ja tulvariskien hallinnasta. Lepän mukaan pohjoisen Suomen tulviin varaudutaan. Lapissa on nähty ennätyksellisiä lumitilanteita tänä talvena.