Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) katsoo, että aktiivimallin avaamista vapaaehtois- ja järjestötyölle tulisi harkita.

Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen esitti viime viikolla Uuden Suomen haastattelussa toiveen, että työtön voisi tulevaisuudessa osoittaa aktiivisuutensa myös vapaaehtoistyöllä tai ”muulla palkattomalla työllä”. Lue lisää: Työtön, saat pian kirjeen Kelalta – Pääjohtaja: Aktiivimallia voisi laajentaa

Ministeri Lintilä vahvisti Ylen Ykkösaamussa, että palkaton talkootyö tai muu vapaaehtoistoiminta ei tällä hetkellä kerrytä niin sanottuja aktiivisuuspisteitä. Hänen mukaansa tätä voidaan kuitenkin harkita huhtikuun ”tarkastuspisteellä”, kun hallitus miettii mallin jatkokehitystä.

– Silloin on syytä arvioida sitä, Lintilä sanoi Ylen radiossa.

Hän totesi pitävänsä mielenkiintoisena ennen kaikkea sitä, millainen rooli kolmannella sektorilla tulee olemaan aktiivimallissa. Lintilä ei luvannut aktiivimalliin muutosta mutta totesi, että ”se mahdollisuus on olemassa”.

Kelan Aaltosen mukaan vapaaehtoistyön ottaminen mukaan aktiivimallin vaihtoehtoihin saattaisi olla palikka, jolla muun muassa pitkään työttömänä olleet saataisiin osallistumaan yhteiskunnan toimintaan.

– Silloin sillä voisi olla vahvempi syrjäytymistä ehkäisevä vaikutus. Nythän voi olla, että ne jotka eivät yhtään aktivoidu lain osoittamalla tavalla, eivät vain aktivoidu. Silloin tehdään vain mekaanisia siirtoja perustoimeentulon asiakkaaksi, Aaltonen sanoo.

Myös ministeri Lintilä myöntää, että aktiivimalliin liittyy ongelmia, kuten iäkkäiden työttömien ja pitkäaikaistyöttömien asema.

– Olet pitkäaikaistyötön 60+ [vuotta]. Varmasti haasteellinen tilanne kokonaisuutena. Tällainen tarvitsee ehdottomasti yksilöllisiä ratkaisuja ja siksi näiden resurssien [TE-keskusten] huomioiminen on erittäin tärkeää, Lintilä sanoi Ykkösaamussa.

Lue lisää:

Ay-ekonomisti tunnustaa ehdottaneensa aktiivimallia: ”Pienetkin marjat on nyt poimittava – tilanne niin vakava”

Antti Rinne vastaa niskalaukaus-heitosta tyrmistyneille: ”Pettymys tulee esiin sadoissa viesteissä ja puheluissa”

Menikö aktiivimallin arvostelu jo liian pitkälle? ”Törkeitä kielikuvia ei pitäisi levittää edes vitsillä”

Professori aktiivimallista: ”Hallitus ajoi poliittiseen miinaan - kyse ei ole vain siitä, että työttömälle turvataan toimeentulo”