Perhe- peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) vaikuttui Suomen terveydenhuoltojärjestelmän ja muiden viranomaisten toiminnasta Turun veritekojen jälkeen.

– Minulle turvallisuuden tunteen keskeinen takaaja on suomalainen terveydenhuolto ja sosiaalipalvelut. Se tulee todeksi hädän hetkellä. Saamme apua, kun tosi on kyseessä, Saarikko kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

– Vaikutuin syvästi Turun yliopistollisen keskussairaalan, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ja ensihoidon liikelaitoksen johdon raportista Turun tapahtumien kulusta pääministerin vieraillessa Turussa. Sain osallistua tuohon vierailuun.

Ministerin mukaan hyvinvointivaltion voi kiteyttää neljään ja puolen minuuttiin.

– Se aika kului 112-soitosta ensihoitoyksikön saapumiseen ensimmäisen puukkohyökkäyksen uhrin luo. 30 minuutissa kaikki uhrit olivat matkalla sairaalaan, hän toteaa.

– En unohda koskaan ylilääkäri Teemu Elomaan lausuntoa perjantaisessa viranomaisten infotilaisuudessa pari tuntia iskun jälkeen. Sairaalaan joutuneiden lukumäärää kysyttäessä Elomaa korosti, että sairaalalle kaikki ihmiset ovat tasavertaisia potilaita, joita hoidetaan kiireellisyysjärjestyksessä. Se pitää sisällään myös iskujen tekijän oikeuden hoitoon.

Saarikon mukaan tähän samaan arvopohjaan ”kietoutuu myös kuva kiinniottopaikalta; tekijää ampunut poliisi esti terroristin jalan ampumahaavan verenvuotoa ambulanssia odotettaessa”.

– Poliisi tutkii, oikeuslaitos tuomitsee, mutta sairaala hoitaa, hän summaa.

Saarikon mukaan erityisen vakavasta rikoksesta epäilty henkilö potilaana on aiheuttanut sairaalalle myös erityisiä turvajärjestelyjen tarpeita. Hoitotyötä on ministerin mukaan jouduttu tekemään tältä osin ”hyvin poikkeuksellisissa oloissa”.

– Terroristiteon jälkeen pahuus ja hyvyys ovat kolisseet äärilaidoissaan. Toivon ja uskon, että Turun traagisen tapahtuman valo voisi olla yhteisen luottamuksemme vahvistuminen viranomaisiin – poliisin lisäksi sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Sen joka tasolla, joka puolella Suomea tehdään pääsääntöisesti valtavan hyvää työtä, Saarikko kiittää.

Lue myös:

Turun epäillyn rikoshistoria Saksassa ei johtanut mihinkään – Supo Ylellä: ”Ei ole eurooppalaista järjestelmää”

Outo hiljaisuus Turusta: Isis ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi – Tutkija keksii 2 syytä

Turun puukotukset: Pääepäilty vangittu – muidenkin marokkolaisten rikosnimikkeet raskaat

Pakkopalautuksia tehostetaan syksyllä – Risikko Ylelle: Jonossa jopa 1400 henkeä

Kansanedustajat tyrmistyivät: ”Turun puukottajan ei olisi pitänyt enää olla Suomessa”

Professorilta radikaali malli: Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet suljettava keskuksiin

Turun 18-vuotias puukottaja oleskeli pitkään Saksassa hakematta turvapaikkaa