Hallitus kertoi tiistain budjettitiedotteessaan, että yritystukien leikkaukset aloitetaan poistamalla asteittain parafiinisen dieselöljyn 120 miljoonaa euron veronalennus.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä kommentoi asiaa Ylen A-studiossa tiistai-iltana. Hän yllätti toteamalla, että leikkaukset jäävät tähän.

”Ei tällä hetkellä ole mitään sellaista työtä menossa, jossa yritystukia oltaisiin leikkaamassa”, Lintilä sanoi.

”Tämä oli tältä erää tässä.”

Ministerin ilmoitus on yllättävä valtioneuvoston budjettitiedotteeseen nähden, mutta linjassa hallitusohjelman kanssa.

Tiedotteessaan hallitus kertoi, että pysyvien menojen rahoittamiseksi on päätetty hallitusohjelman mukaisista uudelleenkohdennuksista. Tiedotteen mukaan dieselöljyn veronalennuksen poistaminen kuuluu yritystukien leikkauksen ”ensimmäiseen vaiheeseen”.

”Yritystukien osalta jatkotyössä tavoitellaan ympäristö- ja ilmastovaikutukseltaan haitallisten tukien merkittävää leikkausta. Jatkotyön perusteella päätökset tehdään syksyllä 2020 ottaen huomioon myös vaikutukset työllisyyden, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja aluetalouden näkökulmasta. Energiaverouudistus ja sen osana ratkaistava turpeen verokohtelu käynnistyy keväällä 2020. Turpeen energiakäyttö vähintään puolitetaan vuoteen 2030 mennessä”, tiedote jatkuu.

Sen sijaan hallitusohjelmassa tavoitellaan yritystuista vain 100 miljoonan euron leikkausta, joka dieselöljyllä saavutetaan.

”Asetetaan työryhmä laatimaan ehdotus yritystukia koskevista 100 miljoonan euron vähennyksistä vuoden 2023 tasolla syksyn budjettiriiheen mennessä”, hallitusohjelmassa todetaan.

Lintilän mukaan leikkaus kohdistettiin dieselöljyyn siksi, että kyseisen tuen leikkaamisen negatiiviset vaikutukset ovat pienimmät. Ministerin mukaan aika on jossain määrin ajanut ohi parafiinisestä dieselöljystä.

”Nykyisellä autoteknologialla päästään jo puhtaampiin tuloksiin kuin tällä kyseisellä aineella”, Lintilä sanoo.

LUE LISÄÄ:

Näin alkaa yritystukien karsiminen: 120 miljoonan euron veroale poistetaan asteittain

Veronmaksajat pettyi Rinteen hallitukseen: 160 € vuodessa ”kylmä viesti palkansaajille”

Myös Lintilän veropoliittinen erityisavustaja Ann-Mari Kemell kommentoi parafiinisen dieselin valintaa vastauksessaan oppositiopuolue kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajalle Kai Mykkäselle.