Sote-uudistuksesta vastaava peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) hämmästelee, kuinka eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) on vakuuttunut, että uudistus kaatuu perustuslaillisiin kysymyksiin.

Kiuru arvioi heinäkuussa Uutissuomalaiselle antamassaan haastattelussa, että eduskunta ei koskaan edes pääse äänestämään sote-uudistuksesta, koska lakipaketin muotoilut tietosuojasta ja kuntayhtymien omistussuojasta eivät hänen arvionsa mukaan todennäköisesti täytä perustuslakivaliokunnan ehtoja.

Saarikko vihjaa, että tällainen arviointi ei ole sopivaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajalta.

–Minulle oli uutta, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan johdosta tehdään perustuslaillisia arvioita, Saarikko sanoo.

–Pidin sitä hämmentävänä juuri siksi, että olemme kaikki halunneet korostaa perustuslakivaliokunnan riippumatonta asemaa, hän jatkaa.

Saarikko korostaa, että hänellä on ”vakaa käsitys”, että eduskunta saa syksyn aikana sote-lait käsiteltyä ja hyväksyttyä.

Hallituksesta on myönnetty, että isoin ongelma koko sote-paketissa ovat tietosuojakysymykset. Kun perustuslakivaliokunta antoi kesäkuussa oman lausuntonsa lakipaketista, vaati se kaikkiaan 23 kohtaan muutoksia ennen kuin uudistus voidaan hyväksyä tavallisen lain säätämisjärjestyksessä. Näistä kohdista yhdeksän käsitteli tietosuojaa.

–Sote-uudistus ajoittuu samaan aikaan EU:n tietosuojauudistuksen kanssa. Ja se on tosi vaikea yhdistelmä: näiden lakien ja säädösten yhteensovittaminen ja soveltaminen maastossa, jossa ei ole aiemmin toimittu, Saarikko myöntää.

–Tietosuojan osalta me ministeriössä olemme yhdessä tietosuojavaltuutetun kanssa tehneet valtavasti työtä, jotta hallituksen vastineessa ja sen täydennyksissä olisi riittävät vastaukset näihin tosi vaikeisiin kysymyksiin.

LUE MYÖS:

Krista Kiuru USUlle: Sote ei mene läpi – eduskunta ei pääse edes äänestämään

Outi Alanko-Kahiluoto: Hallitus tietää jo että sote kaatuu – Nyt pelataan viivytystaktiikkaa

Kansanedustajien kova avautuminen Krista Kiurusta: ”Tämä on voimakas hätähuuto”