”Olen edellyttänyt, että Postin hallitus tekee syyskuun aikana uuden linjauksen, minkälaisia palkkioita Postin johdolla tulevaisuudessa tulee olemaan.”

Näin linjasi omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd) tiedotustilaisuudessa eilen tiistaina. Paateron mukaan syyniin menevät erityisesti Postin palkitsemisohjelmat.

”Näitä erityisesti on syytä tarkastella kriittisesti.”

Kysymykseen siitä, nauttiiko Postin hallitus luottamusta, Paatero vastasi, että nauttii, mikäli yhteisymmärrys syntyy. Paatero ei lähtenyt ennakoimaan, miten johdon palkitsemisjärjestelmää rukataan.

LUE MYÖS: Antti Rinne Ylellä: Postin työntekijöistä sote-apulaisia? – ”Kurkataan ikkunasta, onko kaikki hyvin”

Ministeri ilmoitti myös, että työsopimuskiistaan otetaan nyt aikalisä. Posti oli aikeissa vaihtaa paketti- ja verkkoliiketoiminnassa 700 työntekijää halvemman työehtosopimuksen piiriin.

Paatero sanoi, että Postin lisäksi myös muiden valtionyhtiöiden palkitsemisjärjestelmät menevät luupin alle.

”Me katsomme lokakuussa yleisesti valtionyhtiöiden palkitsemisjärjestelmien pelisäännöt.”

Postin toimitusjohtaja ja johtoryhmän jäsenet kuuluvat tällä hetkellä lyhyen aikavälin bonusjärjestelmään sekä erilliseen pitkän aikavälin kannustinjärjestelmään, joka rakentuu useista eri palasista.

Toimitusjohtaja Heikki Malisen ansiot viime vuodelta olivat 987 764 euroa. Lyhyen aikavälin bonusta summasta oli 82 607 euroa ja pitkän aikavälin kannustuspalkkiota 294 234 euroa. Viime vuonna Maliselle maksettu pitkän aikavälin kannustin liittyy vuosien 2014–2016 suoritukseen sekä vuoden 2015 suoritukseen.

Postin pitkän ajan kannustinjärjestelmässä palkkioita on tulossa maksuun vielä vuosien 2019–2022 aikana.

Postin vuoden 2018 palkka- ja palkkioselvityksestä käy ilmi, että viime vuoden taloudellisesta menestyksestä maksettiin bonukset tämän vuoden huhtikuussa. Selvityksen mukaan toimitusjohtajalle ja johtoryhmälle maksetut bonukset vaihtelivat noin 9 ja noin 44 prosentin välillä kokonaispalkasta.

LUE MYÖS: Kansanedustajalta raju purkaus Antti Rinteen Posti-kommentista: ”Vetää hoitajilta maton alta, on aivan ulapalla”

Malisen kaudella eli vuosina 2012–2018 Posti on päättänyt jakaa osinkoa 153,2 miljoonaa euroa. Vuoden 2016 tuloksesta Posti maksoi valtiolle 35 miljoonan euron lisäosingon. Koko osinkosumma yhdeltä vuodelta nousi 60 miljoonaan euroon.

Paatero sanoi, että myös osinkopolitiikka menee harkintaan.

”Valtio voi joka vuosi arvioida erikseen, mikä on osinkotaso. Näin on mahdollista tehdä ja näin varmaan tullaan tekemään.”

Suomen valtio omistaa suoraan 50,1 prosenttia Posti Groupin osakkeista ja Valtion kehitysyhtiö Vaken kautta 49,9 prosenttia. Juha Sipilän (kesk) pääministerikaudella väläytettiin Postin listaamista pörssiin.

LUE LISÄÄ:

Ministeri jyrähti Postille: Uusi linja johdon palkkioihin – Työehtosopimusten muutokseen ”aikalisä”

Posti: Lehdenjakajien vaihtuvuus 60% vuodessa