Maa- ja metsätalousministeriksi tänään nimitettävä Jari Leppä (kesk) kommentoi tänään torstaina Uudelle Suomelle kaupan ja kuluttajaliiton huolta siitä, mitä hallitusohjelman kirjaus niin sanotuista private label -tuotteista eli esimerkiksi Pirkka- ja Rainbow-tuotteista tarkoittaa käytännössä. Lepällä oli sama ministerinsalkku myös Juha Sipilän (kesk) hallituksessa.

Lepän tiukka henkilökohtainen linja on se, että nykyinen tapa toimia private label -merkkien kanssa luo epätasapainoa.

LUE MYÖS: Hallitusohjelma pelästytti kaupan: Mitä tapahtuu Rainbow- ja Pirkka-tuotteille?

”Hillitään päivittäistavarakauppojen ylivoimaista neuvotteluasemaa lainsäädännöllisin toimin, muun muassa private label -tuotteet”, hallitusohjelmassa sanotaan.

Näin Leppä vastaa Uuden Suomen haastattelussa huoliin Pirkka- ja Rainbow-tuotteista:

”Ensinnäkin ne [hallitusohjelman] kirjaukset ovat väljiä, ja ne antavat mahdollisuuden hyvin monenlaisiin toimenpiteisiin, jota haettiin myöskin. Mikä on taustalla, miksi sinne näin on kirjattu? – Siksi, että epätasapaino meidän ruokajärjestelmän sisällä on kasvanut kasvamistaan vuosi vuodelta. Ja mihin suuntaan se on kasvanut ja kehittynyt? – Siihen suuntaan, että viljelijät, ruoan tuottajat ovat yhä ahtaammalla. Ja tämä on asetelma, johon on välttämätöntä meidän muutos saada. Me tiedetään kuluttajahinta, me tiedetään tuottajahinta, mutta me ei tiedetä, mitä siellä välillä tapahtuu. Aiemmin tiedettiin, oli tuotettua tietoa tästä. Tämä on yksi asia, joka sinne on kirjattuna myöskin: että siellä ruokajärjestelmän sisällä tapahtuvasta hinnanmuodostuksesta olisi – ei tietenkään sellaisia tietoja, jotka liittyvät henkilöihin tai liikesalaisuuksiin, ei tietenkään – mutta että ne asiat pääsisi todentamaan: miten siellä se hinnanmuodostus tapahtuu”, Leppä selvittää.

LUE MYÖS: Huoli Rainbow- ja Pirkka-tuotteista leviää – Puhelin alkoi piristä Kuluttajaliitossa

”Private label on yksi asia, jolla kauppa tietenkin on ottanut entistäkin vahvempaa niskalenkkiä niin viljelijöistä kuin erityisesti tietysti teollisuudesta. Ja tämä on tarpeen arvioida, onko tämä nykyinen tapa toimia oikea ja luoko se sitä tasapainoa vai eikö se luo. Ja oma mielipiteeni on, että ei luo, vaan se luo epätasapainoa. Sen vuoksi on tarpeen arvioida nämä asiat. Siitä ei tarvitse olla huolissaan, etteikö private label -tuotteita jatkossakin olisi, mutta kysymys on siitä, miten se tuotto jakautuu eri toimijoiden kesken meidän ruokajärjestelmässä. Tästä on kysymys”, Leppä jatkaa.

Miten asiaan voidaan käytännössä puuttua ja nousevatko private label -tuotteiden hinnat?

”Tapoja en osaa vielä arvioida. Kun puhutaan siitä, että meidän ruoan pitää olla kestävää. Meidän ruoantuotanto on maailman parasta ja kestävintä yhdessä Ruotsin kanssa. Halvan ruoan maksaa aina joku. Sen maksaa joko ympäristö, eläinten hyvinvointi, viljelijä tai teollisuus. Joku maksaa aina halvan ruoan. Sen vuoksi se hinnanmuodostuminen pitää olla oikealla tolalla, myöskin siinä mielessä, että kun viljelijöillä kustannukset nousee, niin jotenkin ne pitää pystyä siirtämään ketjussa eteenpäin. Tämä mekanismi ei nyt toimi”, Leppä sanoo.

LUE MYÖS: Rainbow-leikkeleen broileri tulee Brasiliasta – Ministeri jyrähti: ”Tämä pitää saada loppumaan, S-ryhmän toiminta erittäin arveluttavaa”

Leppä huomauttaa, että sama ongelma on huomattu EU:ssa ja koko Euroopan laajuisesti. EU:n kauppatapadirektiivi on tulossa voimaan ja Suomessa on tätä varten tehty elintarvikemarkkinalaki. Tätä työtä pitää Lepän mukaan nyt jatkaa.

”En osaa sanoa [nousevatko hinnat], se on kaupan asia”, Leppä sanoo.

LUE MYÖS: Pirkan 3 sentin maitokampanja herätti munayrittäjän raivon: ”Rainbow- ja Pirkka-oikeuksista kilpaillaan verissä päin”