Työministeri Jari Lindström (sin.) arvosteli yllättävän kovin sanoin hallituksen sote-uudistusprosessia Ylen Ykkösaamussa. Hänen mielestään valtapoliittiset kysymykset ovat sotkeneet uudistusta.

Lindström tunnusti, että sote-prosessi ei ole mennyt ”kuin Strömsössä”. Lindströmin mukaan hänelle henkilökohtaisesti tärkeää on ollut alusta saakka se, että sotesta rakennetaan systeemi, joka on paras kansalaisille.

– Minun on valitettavasti sanottava, että niin sotessa kuin kasvupalvelu-uudistuksessa valtapoliittiset kysymykset ovat sotkeneet matkan varrella koko ajan tätä. Ensiksi mietitään sitä, kuka tulevaisuudessa käyttää valtaa, kun pitäisi miettiä minun mielestäni ihan toisenlaisia asioita, ministeri sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa ja korosti, ettei istu reformiministeriryhmässä tekemässä sotea.

Hallituksen on epäilty jopa horjuneen syksyn aikana, kun etenkin kokoomus ja keskusta ovat kiistelleet valinnanpaudesta julkisuudessakin. Pari vuotta sitten Juha Sipilän (kesk.) hallitus kävi kaatumisen partaalla, mutta sovussa keskusta sai 18 maakunnan mallin ja kokoomus valinnanvapauden, joka on avaamassa markkinoita yksityisille terveysyrityksille. Näistä valinnanvapaus törmäsi kesällä perustuslaillisiin ongelmiin, joita ratkotaan parhaillaan.

Lindström on aiemmin vihjannut mahdollisesti jättävänsä valtakunnan politiikan kuluvan hallituskauden jälkeen. Nyt hän sanoo saaneensa Sinisten uuden puolueen johdosta poliittisen motivaationsa takaisin.

–Olen ajatellut tämän sillä lailla, että altistetaan tämä kansan päätettäväksi, jatkuuko herra Lindströmin ura politiikassa vai ei. He kertovat sen sitten vaaleissa, Lindström sanoi.