Vasemmistoliiton kansanedustaja ja entinen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki pitää puolustusministeri Jussi Niinistön (sin) puheita perustuslakitalebaneista ”täysin sopimattomina”.

Puolustusministeri Niinistö arvosteli Ylellä tiedustelulakien viivästymistä ja syytti ”perustuslakitalebanien” saaneen tviiteillään koko eduskunnan varpailleen. Niinistö viittasi erityisesti oikeustieteen professoreiden Martin Scheininin ja Juha Lavapuron kritiikkiin tiedustelulakien perustuslainmukaisuudesta.

”Kansalaisten perusoikeuksien kunnioittaminen on keskeinen osa vapaata yhteiskuntaa, keskeinen osa demokratiaa. Siitä näkökulmasta pidän käsittämättömänä, että valtioneuvoston jäsen kutsuu perustuslakitalebaneiksi niitä, jotka haluavat huolehtia siitä, että kansalaisten perusoikeuksia kunnioitetaan ja lakien perustuslaillisuus tarkistetaan huolella”, Arhinmäki jylisi eduskunnan uudessa lähetekeskustelussa.

Arhinmäki nostaa esiin, että talebanit ovat pyrkineet rakentamaan ”juuri päinvastaista yhteiskuntaa, maailmaa kuin mitä me tässä teemme”.

”Minä pidän tällaisia puheenvuoroja ylipäätänsä käsittämättömänä. Mutta erityisesti kun valtioneuvoston jäsen käyttää tällaisia termejä, pidän sitä täysin sopimattomana ja täydellisenä ymmärtämättömyytenä siitä, minkälaisia raakuuksia ja ihmisoikeusloukkauksia talibaanit ovat tehneet ja minkälaista yhteiskuntaa me puolustamme, kun me puolustamme perustuslakia ja perusoikeuksia”, Arhinmäki sanoo.

LUE MYÖS:

Tiedustelulakijupakka eduskunnassa: Sama ”epäilyttävä” sanamuoto paljastui kahdesta paikasta