Eduskunnassa kiisteltiin torstain kyselytunnilla kiivaasti – ja mistäpä muustakaan kuin sote- ja maakuntauudistuksesta. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk.) vastaus kuitenkin sai riitaisat kansanedustajat nauramaan hämmennyksestä.

Oppositiopuolue Rkp:n kansanedustaja Anders Adlercreutz vaati hallitusta lykkäämään lokakuun maakuntavaaleja ja maakuntien toiminnan käynnistymistä vedoten siihen, että ”oikeuskanslerin mielipiteellä vaalien kohtuuttomasta aikataulusta tulisi olla oikeusvaltiossa merkitystä”. Adlercreutzin mielestä ei myöskään kannata käynnistää maakuntia, jotka eivät toimi. Edustajan mukaan hallituksen asettaman aikataulun tuottama kiire estää nyt lakien kunnollisen käsittelyn eduskunnassa.

– Vaalien päivämäärä on kirjattu lakiin, eli se tulee korjata tässä, nyt, valiokunnissa ja sen jälkeen käsitellä lakipakettia kunnollisesti asiantuntijoita kuunnellen, ei niin, että rajoitetaan kuulemisten määrää. Silloin siirretään vaalit eduskuntavaalien yhteyteen, ja koska ministeri Vehviläinen on huolissaan siitä, ettei ole aikaa käynnistää maakuntia, käynnistetään ne vuotta myöhemmin, Adlercreutz vaati.

Ministeri Vehviläinen viittasi vastauksessaan edustaja Outi Alanko-Kahiluodon (vihr.) aiempaan puheenvuoroon. Alanko-Kahiluoto huomautti hallitukselle, että ”oikeuskanslerinviraston kanta on se, että väli vaaleihin pitää olla kuusi kuukautta siitä, kun lait on käsitelty eduskunnassa”. Nyt lakien lukkoon lyömisestä vaaleihin on jäämässä vain noin 3–4 kuukauden väli.

– Ensinnäkin palaan vielä tähän Oikeuskanslerinviraston lausuntoon. Siellä itse asiassa ei sanota, että kuusi kuukautta, jos olen käsittänyt oikein tämän lausunnon, vaan noin puoli vuotta on tämä oikeuskanslerin [näkemys], Vehviläinen sanoi saaden eduskunnan – ainakin opposition – repeämään nauruun.

– No niin, tässä on pikkuisen eroa. Jonkun mielestä kuusi kuukautta on sama asia kuin noin puoli vuotta, ministeri jatkoi.

Vehviläinen ei suoralta käsin luvannut, että lakiin kirjattua vaalipäivää muutettaisiin, koska se ei hänen mielestään ole ensisijainen seikka.

– Kun täällä on nyt kesken sekä perustuslakivaliokunnassa että sosiaali- ja terveysvaliokunnassa tämä asian substanssi, asiallinen käsittely, niin kyllähän meillä pitää olla sisällöt ensin selvillä ennen kuin me sanomme sitä, että täällä käydään huutokauppaa, missä kohtaa ne vaalit ovat, jos tässä kohtaa vaaleja joudutaan muuttamaan, Vehviläinen sanoi.

Vehviläinen vastasi oikeuskanslerinviraston vaatimukseen toteamalla, että lakeja on itse asiassa käsitelty eduskunnassa jo pitkään.

– Täällä eduskunnassa on ollut yli vuoden verran jo käsittelyssä suurin osa merkittävistä maakuntiin liittyvistä laeista: rahoituslaki, kuntien VOS-laki ynnä muuta, eli nehän olivat jo täällä käsittelyssä. Mutta nyt olemme nähneet tässä viime viikkoina, että tämä työ täällä vaatii enemmän aikaa kuin aikaisemmin oli arvioitu, hän pyöritteli.

Oppositioedustajat kuittailivat ministerille tämän vastauksesta sosiaalisessa mediassa. Twiittejä alla.

Tänään selvisi, että eduskunnan perustuslakivaliokunnan keskeinen lausunto soten valinnanvapaudesta ei ehdi valmistua tällä viikolla. Uudistus pääsee etenemään eduskunnan sote-valiokunnassa vasta perustuslakivaliokunnan saadessa lausuntonsa valmiiksi – jos valiokunta katsoo hallituksen esityksen edistämiskelpoiseksi.

Lue lisää aiheesta:

Eduskunta: Ben Zyskowiczin toive ei toteudu – tärkeä sote-lausunto siirtyy ensi viikkoon

Professori hämmästelee hallituksen sote-kiirettä: ”Olisi järkevää siirtää puolella vuodella”