Työ- ja elinkeinoministeriön entinen kansliapäällikkö Erkki Virtanen kertoo voittaneensa vedon itsensä kanssa, kun yritystukia perannut parlamentaarinen työryhmä ilmoitti kuukauden lisäajankin jälkeen, ettei se päässyt tulokseen.

Vuonna 2015 ministeriön korkeimman virkamiehen pallilta eläkkeelle jäänyt Virtanen arvioi Ylen kolumnissaan, että koko työryhmän perustaminen merkitsi asian hautaamista syvälle.

–Parlamentaarisen porukan puheenjohtajaksi pantiin elinkeinoministeri Mika Lintilä. Aika äkkiä mies ymmärsi pyytää hommasta eroa. En viitsi arvioida syitä. Virallisesti syyksi ilmoitettiin yhtäkkiä havaittu jääviys, jota aikaisemmin ei ollenkaan oltu huomattu. Uskoo ken tahtoo, Virtanen kirjoittaa.

Vaikka työryhmä ei saanut aikaiseksi listaa leikattavista yritystuista, pääsi se kuitenkin yhteisymmärrykseen niistä kriteereistä, joilla tukia pitäisi arvioida.

–Kävin nuo lomakkeet läpi. Entisenä yritystukikansliapäällikkönä voin paljastaa lomakkeen tekijöille, että yritystuet on mankeloitu moneen kertaan vastaavan kehikon läpi. Asialla ovat olleet milloin virkamiehet, milloin ekonomistit milloin kaiken maailman muut tiedemiehet, Virtanen lohkaisee kuivakkaasti.

–Tietoa yritystuista on yllin kyllin. Vain päätöksistä on pulaa. Ja tulee olemaan jatkossakin. Siitäkin voisin lyödä vetoa, hän sanoo.