Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) kertoo Viestintäviraston tuoneen lokakuussa esiin mahdolliset ongelmat liikenteen turvallisuusviraston eli Trafin kohutussa kuljettajatiedot-palvelussa.

”Ministeriö pyysi Trafia selvittämään asiaa. Trafin pääjohtaja Mia Nykopp vakuutti kaiken olevan kunnossa. Normaalitilanteessa pääjohtajaan luotetaan”, LVM toteaa perjantai-iltana julkaisemassaan tiedotteessa..

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berneriä ei ministeriön mukaan lokakuussa informoitu, koska kyse oli tavanomaisesta ministeriön ja viraston välisestä kommunikoinnista.

”Lokakuussa ministeriön tiedossa ei ollut, että Tietosuojavaltuutetun toimisto oli jo aiemmin kysynyt asiasta Trafilta ja Trafi oli kyselyyn vastannut. Trafin pääjohtaja ei tätä tuonut ministeriön tietoon”, LVM kertoo tiedotteessa.

Ministeriö kertoo saaneensa tietää kuljettajatiedot-palvelun mahdollisista ongelmista viime sunnuntaina, kun keskustelu laajeni Tekniikka ja talous- lehden perjantaina 7.12. julkaiseman uutisen vuoksi.

Ministeriö kertoo lähettäneensä tuolloin seikkaperäisen selvityspyynnön Trafin pääjohtajalle sähköpostitse. Maanantaina 10.12. ministeriö teki toimenpidepyynnön Viestintävirastolle Trafin sähköisten asiointipalveluiden tilan selvittämisestä.

Trafin pääjohtaja Mia Nykopp ilmoitti eroavansa tehtävästään torstaina.

Trafi sulki sähköiset asiointipalvelunsa sunnuntaina sen jälkeen, kun Tekniikka&Talous oli uutisoinut asiointipalvelun tietosuojauhkista sen jälkeen, kun Trafi pani kaikkien ajokorttien tiedot vapaasti haettavaksi nettiin. Tämän on katsottu loukkaavan ihmisten tietoturvaa.

Tänään lauantaina Trafin sähköisen asioinnin palveluista on avattu kaikki vahvan tunnistautumisen takana olevat palvelut sekä omistajanvaihdoksessa käytettävä varmenne. Muut Trafin sähköiset asiointipalvelut pysyvät vielä suljettuina.

Lisää aiheesta:

Helpotusta autokaupan jumiin – Trafi avaa palvelunsa osittain

Trafista eronneella johtajalla virka takataskussa – veti pois uuden johtajahakemuksensa

”Voivatko valtion tietojärjestelmät todella olla tällä tasolla?” – Berner vastasi kovaan arvosteluun

Tietosuojavaltuutettu: Trafissa iski vauhtisokeus – ”Varoitimme etukäteen”