Oikeusministeriön arviomuistiossa ehdotetaan, että laittomasta maassa oleskelusta voitaisiin määrätä enintään kuusi kuukautta vankeutta, kun nykyään rangaistus on korkeintaan sakkoja. Sen sijaan jokamiehen kiinniotto-oikeutta ei ole tulossa.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) ampui jo aiemmin alas Ilta-Sanomien uutisen jokamiehen kiinniotto-oikeuden laajentamisesta laittomasti maassa oleviin.

– Oikeusministeriö ei tule tällaista ehdotusta tekemään, Häkkänen sanoo nyt tiedotteessa.

Arviomuistio laittoman maassa oleskelun rangaistusasteikosta ja tutkintakeinoista on laadittu hallituksen joulukuussa tekemien linjausten pohjalta. Muistio on lainvalmistelun esivaihe, jossa selvitetään mahdollisten muutosten vaikutuksia.

Lue muistion kirjauksista tarkemmin: Ministeri tyrmää kansan oikeuden ottaa kiinni laittomasti maassa olevat: ”Täysin virheellinen uutinen”

Muistiossa on arvioitu, että laittomasta maasta oleskelusta voitaisiin määrätä enintään kuusi kuukautta vankeutta. Rangaistusasteikkomuutoksesta seuraisi, että rikoksen yhteydessä olisi mahdollista käyttää jokamiehen kiinniotto-oikeutta sitä muuten koskevin laissa säädetyin edellytyksin. Arviomuistiossakin kuitenkin todetaan, että kiinniotto-oikeuden laajentaminen laittomasti maassa oleskeleviin ei ole tarkoituksenmukaista ja perusteltua.

Muistion lausuntokierros päättyi hiljattain.

–Jatkovalmistelussa tullaan huolehtimaan siitä, että todetunlaista muutosta jokamiehen kiinniotto-oikeuteen ei tule, ministeri Häkkänen sanoo.

Aiheesta lisää: Suomi tiukentaa otettaan: Laittomasta maassaolosta voi jatkossa seurata muutakin kuin sakko