Liikenne- ja viestintäministeriö jätti kuusi kymmenestä Rakkaudesta infraan -sarjan kännykkävideosta julkaisematta.

Liikenne- ja viestintäministeriön tilaamat 50 000 euron kännykkävideot nousivat julkisuudessa ihmettelyn kohteeksi vuosi sitten. Kirjoittaja ja näyttelijä Kaarina Hazard ja ohjaaja Mikko Roiha esiintyvät kännykkäkameralla kuvatuilla videoilla ja kulkevat ihmettelemässä suomalaisia infrakohteita, kuten Porin satamaa ja Nelostietä.

Videosarja kantoi nimeä Rakkaudesta infraan ja ministeriö kertoi, että se sai 50 000 eurolla kymmenen 10–15 minuutin videota. Julkaistuilla videoilla oli viime syksynä ensin hyvin vähän katsojia. Videoita koskevien uutisten myötä katsojamäärät kuitenkin lähtivät kovaan nousuun.

Ministeriön oli tarkoitus julkaista kaikki videot netissä. Nyt kävikin ilmi, että ministeriö on julkaissut ainoastaan neljä videota kymmenestä.

”Tilasimme sarjan 2018 ja oli sopimus kymmenen jakson sarjasta. Niitä julkaistiin kesällä neljä jaksoa. Syksyllä 2018 Ilta-Sanomat teki sarjasta kirjoituksen, joka nosti mediassa ja sosiaalisessa mediassa melkoisen myrskyn ainakin liikenne- ja viestintäministeriön mittakaavassa”, liikenne- ja viestintäministeriön viestintäjohtaja Susanna Niinivaara kertoi.

Niinivaara kertoi tehneensä silloin päätöksen, että jaksojen julkaisemissa ”hengähdetään hieman”.

”Eli tehdään jaksoja ja odotetaan sopivaa hetkeä julkaisulle. Sellaista hetkeä en löytänyt. Keskustelun sävy sosiaalisessa mediassa kiristyi kevään mittaan ja kävi vaalien lähestyessä yhä ikävämmän sävyiseksi monissa aiheissa, täysin Rakkaudesta infraan –sarjasta huolimatta. Tämän vuoden kevään ja kesän aikana koetin miettiä, mikä on hyvä hetki. Aina päädyin lopputulokseen, että riskit uuden myrskyn nousemiselle ministeriötä kohtaan on suuremmat kuin se, että videot levittäisivät tietoa ja hyvää mieltä meidän liikenneinfrasta, mikä oli niiden tarkoitus.”

Alkusyksyllä ministeriössä tehtiin päätös, ettei videoita näytetä ulkoisessa viestinnässä.

”Hyödynnämme niitä sisäisessä viestinnässä.”

Millaista sisäistä käyttöä julkaisemattomilla kuudella videoilla on?

”Voimme käyttää niitä sisäisessä viestinnässä ministeriössä ja hallinnonalan virastoissa. Sisäistä viestintää on isoissa organisaatioissa paljon.”

Onko kustannusten näkökulmasta järkevää, että yli puolta videoista näytetään vain sisäisissä tilaisuuksissa?

”Ministeriön viestinnän vuosibudjetti on 370 000 euroa. Kahden vuoden osalta budjetti on 740 000 euroa. Rakkaudesta infraan -sarjan kustannukset jakautuivat kahdelle vuodelle. Meillä on vuosittain erilaisia projekteja, joita ostamme haarukalla 1 500–40 000 euroa. Sarjan vuosikustannus on tuossa hintahaarukassa.”

Eikö ole erikoista, että tilaatte veronmaksajien rahoilla videoita julkaistavaksi, mutta päätättekin jättää ne julkaisematta?

”Veronmaksajien rahoilla se sisäinenkin viestintä hoidetaan. Ei tämä tietenkään tarkoitus ollut. Totta kai kaikki, kun hanke aloitettiin, oli tarkoitus julkaista kaikki ulkoisessa viestinnässä.”

Niinivaaran mukaan ministeriössä pohditaan parhaillaan, voidaanko julkaisematta jätettyjä videoita luovuttaa tietopyynnön perusteella ulos ministeriöstä.

Iltalehti kertoi ensin, ettei kaikkia sarjan videoita ole julkaistu.

Ministeriö teki sopimuksen videoista tuotantoyhtiön kanssa, joka hoiti palkkion maksun Hazardille ja Roihalle.

”Meidän palkkiomme on vaatimaton kuvassa esiintymisen taksa. Ideoinnin, suunnittelun ja tiedonhankinnan teemme rakkaudesta infraan”, Hazard kertoi Ilta-Sanomille viime vuonna.