Sisäministeriö kertoo tiedotteessaan, että sisäministeri Kai Mykkänen (kok) osallistuu YK:n korkean tason konferenssiin Marokon Marrakeshissa.

Konferenssissa on tarkoitus hyväksyä YK:n turvallista, järjestäytynyttä ja sääntöjenmukaista siirtolaisuutta koskeva globaali GCM-asiakirja.

GCM:ssä määritellään muuttoliikkeitä koskevia keskeisiä kysymyksiä ja keinoja reagoida niihin, sisäministeriö kertoo.

”Koska kyseessä on poliittinen asiakirja eikä kansainvälinen sopimus, asiakirja ei edellytä muutoksia Suomen lainsäädäntöön”, ministeriö toteaa.

”Suomen suvereniteettiin asiakirja ei puutu. Suomi päättää jatkossakin ulkorajojensa valvonnasta ja siitä keitä ja miten maahan pääsee”, ministeriö kertoo tiedotteessaan.

”On kaikkien etu, että yhteisiin kysymyksiin etsitään ratkaisuja, jotta muuttoliike olisi hallittua ja yhtä lailla lähtö- ja kauttakulkumaat kuin vastaanottavatkin valtiot täyttäisivät velvoitteensa. Esimerkkinä tästä on omien kansalaisten takaisinottaminen”, ministeri Mykkänen sanoo.

GCM-asiakirja hyväksytään lopullisesti YK:n yleiskokouksessa. YK:n jäsenmaat Yhdysvaltoja lukuun ottamatta ovat valmistelleet asiakirjaa vuodesta 2016.

”Asiakirjaa on Suomessa käsitelty muun muassa eduskunnan suuressa valiokunnassa sekä ulkoasiain- ja hallintovaliokunnissa. Lisäksi ulkoministeriö on käynyt valmistelun aikana keskusteluja muiden ministeriöiden, kansalaisjärjestöjen, tiede- ja tutkimusyhteisöjen sekä työmarkkinajärjestöjen kanssa”, sisäministeriö kertoo.

Seitsemän EU-maata on ilmoittanut irtautuvansa GCM-sopimuksesta. Myöskään Yhdysvallat ja Australia eivät ole hyväksymässä asiakirjaa.

LUE MYÖS:

Virossa puhkesi hallituskriisi GCM-sopimuksesta – Jo 7 EU-maata irtautunut siirtolaisuuspaperista

Timo Soinilta tyly kuitti GCM-kohusta: ”Näistä asioista voi olla eri mieltä - faktoista ei”

Timo Soinilla ja Laura Huhtasaarella kova yhteenotto GCM-paperista – ”Pitäisi tietää tosiasiat, kun näitä asioita tuo esille”