Liikenne- ja viestintäministeriö vastaa tiedotteessaan Taksiliiton tiistaina julkaisemaan voimakassanaiseen kannanottoon.

Liitto kokee, että taksilain ”valmistellut ministeriö liikenneministerin johdolla yrittää kääntää lain ongelmat taksialan aiheuttamiksi, vaikka syylliset ovat ministeriössä”. Liitto myös katsoo, että ”ministerin ja ministeriön olisi syytä tunnustaa virheensä” ja lähteä rakentamaan toimivaa taksimarkkinaa yhteistyössä alan kanssa. LUE LISÄÄ: Taksiliitolta täyslyttäys: Ministeri Anne Bernerin ”syytä tunnustaa virheensä”

Ministeriö vaatii malttia uudistuksen vaikutusten tulkintaan.

”Ison uudistuksen tullessa voimaan tarvitaan aikaa uuteen tilanteeseen sopeutumiseksi. Kokonaisvaltaisempia johtopäätöksiä lain vaikutuksista voidaan tehdä vasta myöhemmässä vaiheessa”, ministeriö toteaa.

Esimerkiksi hinnat eivät toistaiseksi ole laskeneet kuten toivottiin. Ministeriön mukaan taksialan lupien säännöstelystä ja enimmäishinnoista luopuminen on kuitenkin ”mahdollistanut sen, että tarjonta ja hinnat elävät markkinatilanteen mukaisesti”.

”Hyvin toimivat markkinat edellyttävät tuekseen tehokasta valvontaa. Jos markkinoilla esiintyy kilpailulain vastaista toimintaa, se voi vaikuttaa palvelujen hintoihin ja saatavuuteen. Valvonnalla varmistetaan, että kaikki toimivat yhteisten pelisääntöjen mukaisesti”, ministeriö toteaa viitaten alalla käynnistettyyn tehovalvontaan.

Lain tavoitteena on varmistaa liikennepalvelujen saatavuutta ja lisätä tarjontaa erityisesti syrjäseuduilla.

”Uudistuksen tavoite on lisätä taksipalvelujen tarjontaa, sillä ennen uudistusta taksitoimijoiden määrä oli vähentynyt vuosi vuodelta.”

Taksilupien määrän rajoituksen poisto ja taksinkuljettajien paikallistuntemuskokeen poisto ovatkin toimineet, ministeriö katsoo.

”Lain voimaantulon jälkeen alalle on tullut uusia toimijoita. Liikenne- ja viestintävirasto on myöntänyt yli 3 900 uutta taksiliikennelupaa ja lähes 5 000 uutta taksinkuljettajan ajolupaa.”

LUE LISÄÄ:

Selvitys paljastaa taksilain hyötyjen jääneen pieniksi – Kansanedustaja: Totaalinen fiasko, jota ei voi perua