Hallitus pohtii tänään neuvotteluissaan rajakysymyksiä eli matkailun rajoitusten purkamista aiempaa useampien maiden osalta. Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan päätöksiä tehdään ainakin sisärajojen eli EU- ja Schengen-maiden osalta, mutta myös Schengenin ulkopuolisten maiden mahdollisuuksia käsitellään.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) nosti Japanin esiin kolmantena maana, jonka ”mukaan ottamista pohditaan”. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) puolestaan mainitsi Euroopan unionin ”vihreän listan” Schengenin ulkopuolisista maista, joissa tautitilanne on hyvä ja joiden matkailun avaamista voidaan harkita.

Pääministeri Marin listasi, että kaikissa maissa, joihin matkailua avataan, tautitilanteen tulee olla rauhallinen, minkä lisäksi tarkkaillaan myös epidemiatilanteen trendiä. Hallitus linjasi kesäkuussa, että rajat voitaisiin avata maihin, joissa on ollut enintään kahdeksan uutta koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta 100 000 henkilöä kohti edellisen 14 vuorokauden aikana. Nämä kriteerit täyttivät tuolloin Saksa, Italia, Itävalta, Kreikka, Sveitsi, Slovakia, Slovenia, Unkari ja Liechtenstein sekä Kroatia, Kypros ja Irlanti.

Marin totesi nyt, että arviointia tehdään kokonaistilanteen, ei vain yhden luvun perusteella. Vaikka tietyn maan tautitapaukset olisivat hieman yli aiemmin mainitun rajan, voidaan maa ottaa mukaan, jos näkyvissä on tautitapausten määrän selvä laskusuunta.

”Jos suunta on selvä, on mahdollista että tällainen maa tulee mukaan”, Marin sanoi.

Hallitus päätti kaksi viikkoa sitten, että Suomi lopettaa 13. heinäkuuta lähtien rajavalvonnan niiltä EU- ja Schengen-mailta, joissa koronavirustilanne on samanlainen kuin Suomessa. Näistä maista pääsisi siis jälleen matkustamaan vapaasti Suomeen.

Kyseisiltä mailta poistettaisiin myös matkustusrajoitus, eli suomalaisia ei kehotettaisi enää välttämään niihin maihin matkustamista eikä maista tulevien matkustajien tarvitsisi jäädä kahdeksi viikoksi omaehtoiseen karanteeniin.

Suomi sulki rajansa muulta kuin välttämättömältä matkustukselta koronavirustilanteen takia maaliskuussa. Ensimmäisen kerran rajoitusta höllennettiin 15. kesäkuuta, kun Suomi salli matkustuksen Norjasta, Tanskasta, Islannista ja Baltian maista.

Viime viikolla EU-maat pääsivät sopuun EU:n ulkopuolisista maista, joille rajojen avaamista on suositeltu heinäkuun alusta lähtien.

Ministeri Haaviston mukaan objektiivisen ”vihreiden” maiden listan kasaaminen on hankalaa, koska koronatestaamisen taso on hyvin erilainen eri maissa.

LUE MYÖS: