Valtakunnansovittelijan paikalta Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtajaksi siirtyvä Minna Helle vakuuttaa toimineensa puolueettomasti myös rakennusalan työriidan sovittelussa.

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi väitti aikaisemmin sunnuntaina, että Helteen sidonnaisuus Teknologiateollisuuteen tuli selvästi esille sovittelussa.

–Rakennusliiton pj:n väitteistä: olin myös tässä sovittelussa puolueeton, kuten kaikissa. Sovittelu ei silloin edennyt, koska näkemyserot ammattiliiton ja työnantajien välillä olivat poikkeuksellisen suuret, Helle kommentoi Twitterissä.

Harjuniemi kertasi blogissaan käyntejään valtakunnansovittelijan toimistolla. Hän mainitsee erikseen neuvottelut 6. huhtikuuta.

–Me ilmoitimme omat esityksemme. Minna Helle totesi: ”RT on sidottu, heillä ei ole lupaa muuhun”. Näin olen kirjoittanut omiin muistiinpanoihini. Siinäpä se sovittelu sitten oli. Tämän jälkeen osapuolet ovat käyneet Bulevardilla huhtikuussa kaksi kertaa. Viesti on ollut käytännössä sama, Harjuniemi kirjoitti.

Helteen nimitys Teknologiateollisuuteen julkistettiin 27.4. Hän irtisanoutui toimestaan valtakunnansovittelijana välittömästi.

Teknologiateollisuuden toimitusjohtajan Jorma Turusen mukaan valtakunnansovittelijan paikka ei voi olla vankila, josta ei ole ulospääsyä.

–Valtakunnansovittelijan instituutio on sekä Teknologiateollisuudelle että koko työmarkkinakentälle äärimmäisen tärkeä ja arvostettu. On harmillista, että Minna Helteen siirtyminen Teknologiateollisuuteen on nähty jonkinlaisena pelaamisena. Teknologiateollisuudella ei ole minkäänlaista halua heikentää valtakunnansovittelijan roolia. Toivomme, että paikka houkuttelee myös jatkossa maan parhaita osaajia, hän kirjoitti blogissaan.

Rakennusalan työkiista on vaikea. Rakennusalan työehtoneuvottelut ovat junnanneet tuloksettomina kuukausia, ja osapuolet ovat kuvanneet toistensa vaatimuksia hyvin epärealistisiksi. Työnantajapuolen asettaman työsulun on määrä alkaa ensi keskiviikkona.

Lue lisää: Ay-pomolta raju väite valtakunnansovittelijan toiminnasta: ”Siinäpä se sovittelu sitten oli”