Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen ihmettelee Ulvilan surmajutun syyttäjän käytöstä oikeudenkäynnin toisena päivänä keskiviikkona.

Kihlakunnansyyttäjä Jarmo Valkama kommentoi murhasta syytetyn Anneli Auerin ”tunteetonta” olemusta oikeudessa keskiviikkona. Valkama ihmetteli videokatselun jälkeen, ”missä ovat itku ja kaikki kyyneleet”, kun Auer puhuu poliisille puolitoista vuorokautta tämän aviomiehen surman jälkeen.

–Yllätyin, että syyttäjä edes kommentoi sitä, ettei ole kyyneleitä, Matti Tolvanen kertoo Uudelle Suomelle.

–Siitä, miten ihminen käyttäytyy, ei voida päätellä mitään. Ei sillä ole mitään näytöllistä arvoa, ja se on jopa epäasianmukaista, Tolvanen jatkaa.

Tolvasen mielestä vaikuttaa siltä, että ”syyttäjäkin käy aika kuumana” Suomen rikoshistorian kiemuraisimpiin kuuluvan murhatapauksen vuoksi.

–On vähän vierasta meikäläiselle systeemille, että käydään tällä tavalla henkilöön kiinni, Tolvanen arvioi.

Matti Tolvasen arviota tukee oikeus- ja kriminaalipsykologian dosentti Helinä Häkkänen-Nyholm torstain Ilta-Sanomissa. Hänen mielestään syyttäjän näkemys on ”ihmisen monimutkaisen käyttäytymisen aliarvioimista pahimmillaan”.

Myös Anneli Auer ihmetteli olemuksensa arvostelua oikeudessa keskiviikkona, kertoi Yle. Syyttäjä Jarmo Valkama puolestaan korosti, että syytetyn rauhallisuus on vain yksi osa kokonaisuutta, eikä varsinaisesti osa näyttöä.

Professori Matti Tolvasen mielestä myös ensimmäisinä päivinä esitelty muu uusi näyttö, jonka vuoksi oikeuskäsittely aloitettiin alusta, vaikuttaa toistaiseksi hataralta. Syyttäjä on esimerkiksi kertonut Auerin ja surmatun Jukka S. Lahden olleen eroamassa.

–Mutta ei sitä näytetty perusteltavan lainkaan, Tolvanen sanoo.

–Lähtökuopissa ollaan toistaiseksi, koska uutta näyttöä ei ole tullut esiin.

Tolvanen uskoo, että näytön esittely kuulemisineen kestää vielä useita viikkoja. Korkein oikeus palautti Ulvilan surman alkupisteeseen syyttäjän saaman uuden näytön vuoksi.

Anneli Auer kiistää surmanneensa miehensä. Hänen mukaansa surmaaja tuli perheen omakotitaloon ulkopuolelta.

Tolvasen mielestä syyttäjän on tuomarit vakuuttaakseen esiteltävä varma näyttö siitä, että taloon ei tullut ketään ulkopuolista.

Anneli Auer istuu tällä hetkellä vankilassa erillisen tuomion vuoksi. Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi hänet viime vuonna seitsemäksi vuodeksi vankeuteen törkeiden lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten vuoksi.