Opetusalan ammattijärjestö OAJ vaatii peruskoulun rehtoreille oikeutta antaa jälki-istuntoa ja erottaa oppilas välittömästi määräajaksi.

OAJ toi eduskunnan sivistysvaliokunnan kuulemissa esille tällä viikolla, että peruskoulun rehtorille pitäisi antaa oikeus määrätä jälki-istuntoa – toisin kuin nyt on. Tällä hetkellä jälki-istuntoa voi määrä vain oppilaita opettava opettaja. Rehtorit puolestaan eivät yleensä enää tee varsinaista opetustyötä.

Lisäksi OAJ kertoo odottaneensa vuosia sitä, että rehtorit voisivat erottaa oppilaan heti määräajaksi. Nyt erottamiseen vaaditaan monijäsenisen elimen päätös.

– Mitä hyötyä on siitä, että pommiuhkauksen tehnyt oppilas erotettaisiin puolen vuoden päästä? Miksei rehtorilla voisi olla oikeutta erottaa hänet vaikka viikoksi ja edellyttää samalla oppilashuollon tukea tarvittaessa sekä hänelle että perheelle? kysyy kehittämispäällikkö Nina Lahtinen OAJ:n sivuilla.

Lahtinen myös kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan, että OAJ esittää perusopetuslakiin rehtorille ”oikeutta siirtää oppilas tilapäisesti toiseen kouluun eli erottaa hänet määräajaksi, joka voisi vaihdella yhdestä päivästä kolmeen kuukauteen”. Tämä pätisi OAJ:n mukaan myös kiusaamistapauksissa, joihin liittyen eduskunta on keskustellut kansanedustaja Tiina Elovaaran (ps.) kiusaajan siirron mahdollistavasta lakialoitteesta.

Lahtisen mukaan OAJ ei vastusta Elovaaran lakialoitetta, mutta rehtorin oikeus määräaikaiseen siirtoon olisi ”hallinnollisesti kevyempi ja osapuolille inhimillisempi” vaihtoehto, joka voisi olla varsinaisen kiusaajan siirron rinnalla laissa.

– Keinona siirtäminen toiseen kouluun eli määräaikainen erottaminen olisi perusopetuksessa aina viimeinen vaihtoehto: jos mikään muu ei auta. Ensin on otettava käyttöön esimerkiksi ryhmäyttäminen, pedagogiset järjestelyt, oppilashuollon tuki, yhteistyö kotien kanssa, kasvatuskeskustelu ja jälki-istunto, Lahtinen kirjoittaa mielipidetekstissään.

Lue lisää:

Harry Harkimo avautui pojastaan ja kiusaamisesta: ”Miksi istut sängyssä?” – ”Että kestäisi kauemmin, että aamu tulee”

Lakialoite järkyttää: ”Siirtämällä kiusaaja ei ratkaista mitään”

Yli 100 kansanedustajaa kannattaa: Kiusaajan vaihdettava koulua