Venäjä-tuntija, dosentti Arto Luukkanen kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan niistä merkeistä, jotka saattavat kertoa kriisistä Venäjällä.

Luukkanen kertoo, että useat venäläiset sotilasjohtajat ovat hiljattain kuolleet äkillisesti, kaikki sydänvaivoihin.

- Venäjän sotilastiedustelun päällikkö kenraali Igor Sergun kuoli ensimmäisten tietojen mukaan sydänkohtaukseen. Kyseinen salamyhkäinen sotilasjohtaja oli Venäjän uuden hybridisodankäynnin käynnistäjä ja samalla myös vastuussa vuoden 2014 Krimin miehityksestä. Samoihin aikoihin hänen kanssaan kuolivat myös kaksi tärkeää Krimin miehitystä johtanutta sotilasjohtajaa; kenraalimajuri Aleksandr Šušukin ja kenraali Pavel Solovjev. Molemmat sydänvaivoihin. Niin Sergun, Solovjev kuin Šušukin olivat yli 50-vuotiaita mutta muuten terveitä miehiä, Luukkanen kirjoittaa.

- Venäjä on villien huhujen luvattu maa ja näiden kenraaleiden kuolema käynnisti heti huhut jonkinlaisesta valtakamppailusta tai intrigeistä, joita käytiin Kremlissä, hän jatkaa.

Kenraalien äkilliset kuolemat ovat Luukkasen mukaan avanneet mahdollisuuden ”olettaa, että kyseessä olisi jonkinlainen ’hiljainen puhdistus’, jossa siivottaisiin liian poliittiset ja epävarmat sotilasjohtajat – jotka mahdollisesti voisivat uhata valtion nykyisen poliittisen johdon valtaa”. Toisaalta Luukkanen toteaa, että Venäjällä huhut leviävät ja salaliittoteoriointi on liian aikaista.

Luukkasen mukaan niin sanottu järjestelmäkriisi kuitenkin on lähellä puhkeamistaan, vaikka valtataistelusta ei olisikaan kyse.

- Mistä järjestelmäkriisin sitten tunnistaa? Tutkijoiden keskuudessa puhutaan ns.”heikoista signaaleista”. Ne ovat vahvistuneet koko ajan. Ajan merkit ovat näkyneet siinä, että itänaapuriin on ilmaantunut erikoisalojen protesteja kuten esimerkiksi venäläisten rekkamiesten anti-Platon (uusien tiemaksujen vastainen protestiliike) liike, Luukkanen kirjoittaa.

- Kreml oli vuodenvaihteen aikana hetken ihmeissään kun 600 rekkaa suuntasi maan pääkaupunkiin ja pyrki tukkimaan Moskovan kehätien. Erilaiset yllättävät protestit ovat lisääntyneet samalla kun sosiaalisessa mediassa vaaditaan ankarasti korruption karsimista ja rehellisyyttä. Kriisin näkymättömyys on tähän saakka johtunut siitä, että keskiluokalla on ollut tähän saakka resursseja kestää huonompia aikoja, hän jatkaa.

Luukkasen mielestä Venäjän järjestelmäkriisi voi puhjeta hyvinkin arkipäiväisestä asiasta.