Koronatartuntojen määrä on kasvussa Euroopassa. Puolitoista vuotta maailmaa kurittanut vitsaus ei vaikuta hellittävän rokotteista huolimatta.

Voiko Euroopassa edessä olla laajamittainen taloustilanteen heikkeneminen? Aktian pääekonomisti Lasse Corin ei pidä tätä todennäköisenä.

Hän huomauttaa, että nyt eletään keskellä koronan viidettä aaltoa. Ihmisten suhtautuminen tautiin ja siihen kytkeytyviin ilmiöihin on jossain määrin muuttunut.

”Uskoisin, että kuluttajien huoli ei ole yhtä iso kuin se on ollut aiemmin. Siksi vaikutus talouteen ei ole välttämättä niin merkittävä”, Corin arvioi.

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri arvioi, että yksittäisissä Euroopan maissa tapahtuvat sulkutoimet eivät vaikuta talouskehitykseen merkittävästi.

Mahdolliset pullonkaulat ja toimitusvaikeudet Aasiassa ja Kiinassa voivat sen sijaan vaikuttaa esimerkiksi komponenttipulaan.

"Niin kauan kuin Aasiasta lähtee tavaraa eteenpäin, tilanne on luullakseni kuitenkin aika hyvä", Lounasmeri tuumii.

Miten sijoittajat reagoivat?

Korona-aikana ja erityisesti kuluvana vuonna nähty pörssinousu osoittaa Euroopassa jo hyytymisen merkkejä.

Sari Lounasmeri huomauttaa, että vielä pandemian alkuvaiheessa odotukset olivat matalat ja yritykset tekivät heikompia tuloksia.

”Nyt vertailupohja ja odotukset ovat paljon korkeammalla. Kun nyt ei olla lähdetty lentoon ja tulee uusia haasteita, se aiheuttaa laskua ja ongelmia verrattuna odotuksiin”, Lounasmeri analysoi.

Pitkittynyt koronatilanne vaikuttaa väistämättä myös sijoittajien käyttäytymiseen.

Esimerkiksi kesällä 2020 iso joukko suomalaisia lähti Finnairin antiin mukaan ennakoidessaan palvelujen käyttämisen ja matkailun nopeampaa normalisoitumista.

Maailma ei kuitenkaan ole päässyt irti koronasta. Erot toimialojen välillä ovat edelleen merkittäviä. Se heijastuu osaltaan maailman pörsseihin.

”Yhdysvalloissa esimerkiksi teknologiabuumi edelleen jatkuu, ja luottamusta sekä uskoa siihen puoleen on. Siinä mielessä erilaiset toimialarakenteet selittävät pörssien erilaista käyttäytymistä”, Lounasmeri toteaa.

Realismia kaivataan

S-Pankin päästrategi Lippo Suominen huomauttaa, että osakemarkkinat ovat tällä hetkellä 25–30 prosenttia korkeammalla kuin ennen pandemiaa.

Nousun yksi seuraus on Suomisen mukaan se, että sijoittajien odotukset niin Suomessa kuin muualla ovat saattaneet nousta kohtuuttoman korkealle.

”Olennaista on odotusten tiputtaminen maan pinnalle. Helposti voi sokeutua ja ajatella, että 20 prosenttia olisi normaali tuotto osakkeista.”

”Eihän se ole. Noin 5–10 on se, mihin sen voi olettaa osuvan. Kun odotukset palautetaan sinne, ollaan terveellä pohjalla”, Suominen kiteyttää.

Katso kaikki Markkinaraati-lähetykset täältä.