Vuoden 2018 ensimmäisen kuuden kuukauden aikana vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat Suomessa yhteensä 3 prosenttia, selviää Huoneistokeskuksen asuntomarkkinakatsauksesta.

Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat ovat nousseet vuoden 2018 ensimmäisen puoliskon aikana valtakunnallisesti 4 prosenttia verrattuna samaan ajanjaksoon viime vuonna, kertoo Huoneistokeskus asuntomarkkinakatsauksessaan. Luvut perustuvat Kiinteistövälitysalan Keskusliiton ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa.

Pääkaupunkiseudulla vanhojen kaksioiden kauppoja on tehty tänä vuonna tammi-kesäkuussa 5 prosenttia vähemmän kuin vastaavana ajanjaksona viime vuonna. Vanhojen kaksioiden neliöhinnat ovat samalla ajanjaksolla kuitenkin nousseet 8 prosenttia ja myyntiajat pidentyneet 5 prosenttia.

–Tämä voi indikoida, että kaksioiden hinnat ovat saavuttaneet pisteen, jolloin kysyntä laskee tai sitten tarjontaa ei vain ole riittävästi, Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Ari-Matti Purhonen kertoo.

Vertailtaessa kaikkien vanhojen kerrostaloasuntojen myyntiaikoja, myyntiajat ovat pysytelleet vuoden tammi-kesäkuussa pääkaupunkiseudulla lähes viime vuoden lukemissa, mutta muualla Suomessa vanhojen kerrostaloasuntojen myyntiajat ovat pidentyneet hieman. Tammi-kesäkuussa 2018 vanhojen kerrostaloasuntojen myyntiaika oli pääkaupunkiseudulla keskimäärin 58 vuorokautta ja muualla Suomessa keskimäärin 84 vuorokautta.

Vanhojen omakoti- ja rivitalojen kauppamäärät laskivat

Vanhojen rivitaloasuntojen kauppamäärät laskivat Suomessa tammi-kesäkuussa 2018 yhteensä 3 prosenttia ja omakotitalojen kauppamäärät laskivat Suomessa tammi-kesäkuussa 2018 yhteensä 1 prosentin verrattuna vastaavaan ajanjaksoon viime vuonna.

Pääkaupunkiseudulla omakotitaloja kaupattiin 3 prosenttia vilkkaammin ja rivitaloja 3 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2017 ensimmäisen puolikkaan aikana. Muualla Suomessa omakotitalokaupat ja rivitalokaupat vähenivät 2 prosenttia samalla ajanjaksolla.

Pääkaupunkiseudulla neliöhinnat kasvoivat muuta Suomea voimakkaammin. Vanhojen omakotitalojen neliöhinnat nousivat pääkaupunkiseudulla 4 prosenttia ja rivitalojen 3 prosenttia, kun muualla Suomessa hinnat pysyttelivät lähes ennallaan.

Tammi-kesäkuussa 2018 vanhojen omakotitalojen myyntiaika oli pääkaupunkiseudulla keskimäärin 110 vuorokautta ja muualla Suomessa keskimäärin 121 vuorokautta. Rivitaloasuntojen myyntiaika oli pääkaupunkiseudulla keskimäärin 76 vuorokautta ja muualla Suomessa keskimäärin 97 vuorokautta.

Uusia asuntolainoja 1,8 miljardilla eurolla

Kotitaloudet nostivat toukokuussa 2018 uusia asuntolainoja 1,8 miljardin euron edestä. Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 0,88 prosenttia ja laskennallinen marginaali 0,86 prosenttia. Euromääräisten asuntolainojen kanta oli toukokuun 2018 lopussa 96,7 miljardia euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 2,2 prosenttia.