Yhdistyneiden Kansakuntien ihmisoikeusneuvosto on päättänyt aloittaa Pohjois-Korean ihmisoikeustilanteen tutkinnan.

Toistaiseksi suljetun diktatuurin toimia kansalaisiaan kohtaan ei ole tutkittu järjestelmällisesti kansainyhteisön toimesta. Maan ulkopuolelle on kuitenkin tihkunut tietoja vankileireistä, pakkotyöstä ja kansalaisten järjestelmällisestä näännyttämisestä nälkään.

Viime yönä tehty päätös on merkittävä, sillä ehdotuksen taakse asettui koko neuvosto yksimielisesti. Neuvostoon kuulumaton Pohjois-Korea tuomitsi päätöksen poliittisena juonena maata kohtaan.

Pohjois-Korea on joutunut tiukan kansainvälisen painostuksen kohteeksi uudelleen alkaneen ydinohjelman vuoksi. Tällä viikolla Pohjois-Korea sai väkevän vastauksen naapurimailtaan ja Yhdysvalloilta, kun USA:n Tyynen meren laivasto osallistui ydinkelpoisin kalustoin sotaharjoitukseen Korean niemimaan lähistöllä.

YK nimesi Pohjois-Korean tilannetta selvittämään erityislähettilään, jonka tehtävä on kaivaa tietoja väitetyistä jopa 200 000 ihmisen vankileireistä. Leireiltä on kerrottu järjestelmällisestä kidutuksesta, pakkotyöstä ja raiskauksista.

Jos huhut diktatuurin toimista osoittautuvat todeksi, korealaisten johto voi kohdata syytteet rikoksista ihmisyyttä vastaan.