Suomen ampumahiihto on ollut viime vuosina Kaisa Mäkäräisen ja Mari Laukkasen menestyksen varassa. Mäkäräinen on menestyksellään pitänyt lajia julkisuudessa ja taannut sponsorirahoitusta.

Jatkossa suomalainen ampumahiihto saattaa kuitenkin joutua tulemaan toimeen ilman Mäkäräistä ja Laukkasta. Kummankaan nimeä ei löydy perjantaina julkaistulta A-maajoukkuelistalta.

Halutessaan Mäkäräinen ja Laukkanen tietysti pääsevät maajoukkueeseen. Uransa jatkosta he eivät ole päätöstään kuitenkaan tehneet.

Mäkäräinen totesi Pyeongchangin olympialaisissa, ettei hän kiirehdi päätöstään. Kauden jälkeen hän miettii keväällä kaikessa rauhassa.

Laukkanen pääsi Pyeongchangissa julkisuuteen itkettyään useammassa haastattelussa. Hänelle olympialaisissa epäonnistuminen oli henkisesti todella raskas pettymys.

- En suostu katumaan, että olen yrittänyt. Urheilijan kovin tunne, jota se kantaa tällaisessa tilanteessa on se häpeä. Se on turha tunne, mutta se on tunne, josta on päästävä yli. Minun urani aikana se on ollut monesti käsittelyssä. Nyt on paikka elää sen kanssa tai mennä siitä yli. Tai mitä ikinä tästä eteenpäin tapahtuukaan. Kyllä jotakin tapahtuu, Laukkanen sanoi Koreassa.

Laukkanen ei olympialaisissa sulkenut pois ajatusta uransa lopettamisesta tähän kevääseen.

- Se on aika rankkaa tuntea huonoa oloa semmoisesta asiasta, mistä pitää niin paljon. Sitten siitä huonosta olosta on luovuttava tai siitä aiheuttajasta on luovuttava. Eihän tässä ole järkeä kärsiä näin paljon.

Jos Laukkasta ja Mäkäräistä ei tositoimissa enää nähdä, on Suomen tilanne haastava. Laura Toivanen menestyi olympialaisissa toki hyvin tasoonsa nähden, mutta maailman kärki on häneltä kaukana. Venla Lehtonen ja Suvi Minkkinen ovat lupaavia, mutta isoa harppausta kärkeen tuskin tulee yhtenä kesänä.

Miesten puolella odotukset kohdistuvat nuoreen Tero Seppälään. Hänellä on potentiaalia nousta maailman kärkeen, mutta kilpailu on kovaa ja iso harppaus vaatii valtavasti työtä.

Ampumahiihtoliitolla on haasteensa, jotta lupauksille mahdollistettaisiin resurssit vastata maailman huippujen haasteeseen. Jos uusia huippuja ei tule, on Ampumahiihtoliiton tarina suuri kertomus epäonnistumisesta ja myös tarina suomalaisen urheilun kehnosta tilasta. Kaisa Mäkäräisen julkisuusarvolla olisi monessa maassa vuoltu taloudellisesti kultaa.