Suomalaisesta pikaluistelusta on tällä viikolla kuultu synkkiä uutisia. Kaikki kolme Suomea Pyeongchangin olympiakisoissa edustanutta pikaluistelijaa lopettavat uransa tähän kauteen.

Pekka Koskela ilmoitti jo Pyeongchangissa, että hänen uransa päättyy. Mika Poutala ilmoitti uransa lopettamisesta maanantaina ja Elina Risku tiistaina.

Poutalan ilmoitusta osattiin odottaa. Riskun ilmoitus tuli kuitenkin yllätyksenä.

Suomalaisen naispikaluistelun kärkinimi Elina Risku päättää uransa.

- Päätös lopettamisesta on useamman asian summa ja pidemmän ajan kuluessa syntynyt päätös. Yksi iso tekijä kotimaan halliolosuhteen puutteen lisäksi on se, että olen viimeiset kymmen vuotta harjoitellut selkävaurion kanssa. Useimmiten olen pystynyt pitämään selän lähes oireettomana, mutta huippu-urheilun tuoman rasituksen ja iän karttuessa se on aiheuttanut lisää haasteita. Pelko siitä, että huippu-urheilu rikkoisi sitä liikaa, on liian suuri, Risku sanoi Instagramissa.

Suomessa ei ole kunnollista pikaluisteluhallia. Puutteelliset olosuhteet luonnollisesti karsivat harrastajamääriä, vaikka luistelulajeja harrastetaan Suomessa sinänsä paljon, kuten jääkiekko osoittaa

Uudesta hallista on puhuttu pitkään. Toistaiseksi sitä ei ole saatu rakennettua.

Mika Poutala harjoitteli viime vuodet Kanadassa. Hän palasi sen myötä maailman huipulle ja sijoittui Pyeongchangissa 500 metrillä neljänneksi. Olympiapronssin hän hävisi muutamalla sadasosalla.

Pikaluistelun esimerkki kertoo karusti, miten vähillä resursseilla suomalaiset huippu-urheilijat ovat joutuneet tulemaan toimeen. Todella ammattimaista toimintaa on vain muutamassa lajissa. Talvilajien osalta maastohiihdossa ja miesten jääkiekossa.