Venäjä on Suomen energiapolitiikan tekijä, joka näyttää nousevan esille kerta toisensa jälkeen, puhuttiin metsäteollisuudesta, ydinvoimasta tai kaasusta.

Uuden Suomen eurovaalikiertueen päätöstapahtuma Oulussa pyöri myös Venäjän ympärillä. Oulun merkittävin teema oli ydinvoima, Fennovoiman Pyhäjoelle suunnitteleman voimalaitoksen siivittämänä.

Pyhäjoki sijaitsee Oulusta sata kilometriä lounaaseen.

- Se olisi venäläinen ydinvoimala. Suomi tukee EU:n talouspakotteita Venäjälle. Ei nyt ainakaan kannata ostaa Venäjältä ydinvoimalaa, jos halutaan, että talouspakotteet toimivat, vihreiden meppi Tarja Cronberg sanoi paneelissa.

Fennovoiman omistus on jakautunut Venäjän valtionyhtiölle Rosatomille, suomalaisille raskaan teollisuuden yrityksille sekä kuntien omistamille energiayhtiöille. Rosatomin osuus on 34 prosenttia, ja yhtiö on nykyisen hankkeen reaktoritoimittaja.

Vihreät vastustavat ydinvoiman lisärakentamista puolueena. Oulun paneelissa Cronbergin kanssa Pyhäjoen hanketta vastaan oli myös vasemmiston kansanedustaja Merja Kyllönen.

- Jos Rosatom omistaisi jopa 70 prosenttia ydinvoimalasta, se olisi silloin venäläistä ydinvoimaa, ei suomalaista, Kyllönen sanoi.

- Suomen ydinvoiman pitää olla suomalaisten omistamaa. Jos omistus olisi noin suuri, Venäjällä oli intressi Suomeen – ja tuo naapuri on aina historiansa kirjoittanut itse.

Kyllönen viittasi puheenvuorossaan Rosatomin haluun investoida Fennovoimaan nykyistä enemmän. Yhtiön kotimainen sitoutunut omistuspohja on huvennut alle puoleen vuoden 2014 aikana, kun Talvivaaran kaivosyhtiö vetäytyi hankkeesta.

Voimalan omistuksesta on noussut poliittinen kysymys.

Oulussa Pyhäjoen ydinvoimalan rakentamisen kannalla olivat loput panelistit: keskustan meppi Hannu Takkula, RKP:n kansanedustaja Jörn Donner ja kokoomuksen kemijärveläinen Arto Ojala.

Jörn Donner oli Venäjä-kysymyksessä sovittelevin panelistijoukossa.

- Joudumme olemaan venäläisten kanssa tekemisissä, sillä meillä on pitkä raja heidän kanssaan, Donner toisti vanhan faktan.

- Toivon, että kylmä sota päättyy. Vaikka pitäisi herra Putinia jonkinlaisena pelurina, kyllä tämä aika vielä päättyy ja Venäjä huomaa omat intressinsä. He ovat jo joutuneet maksamaan Krimin hulluudesta kovan hinnan.

Donnerin näkökulma oli vuosikymmenten sijaan vuosisadoissa.

- Minut tunnetaan ydinvoiman kannattajana, mutta en ole koskaan sanonut, että ydinvoima olisi ikuinen ratkaisu. Ruotsissa keskustellaan nyt siitä, annetaanko luvat uusille ydinvoimaloille vanhojen tilalle. Vattenfallin mukaan ydinvoima on hintakysymys: sitä ei enää kannata rakentaa, Donner kertoi kuulumisensa Ruotsista.

Takkula laittoi tukensa ehdoksi myös Fennovoiman suomalaisen omistuksen.

- Donnerilla on viisaus, että Venäjää ei pidä demonisoida. Ydinvoimaa tarvitaan perusvoimana Suomessa, Takkula sanoi ja otti kantaa myös keskusteluun talouspakotteista.

EU on uhannut Venäjää laajemmilla kauppaan ulottuvilla talouspakotteilla Ukrainan kriisin vuoksi. Toistaiseksi pakotteet on kohdistettu vain venäläisiin yksityishenkilöihin.

- Talouspakotteet eivät ole kannatettavia. Oligarkit kyllä pärjäävät talouspakotteiden kanssa, mutta Suomen teollisuus ei, Takkula sanoi paneelissa.

Arto Ojala korosti ydinvoimakysymyksessä suomalaisen teollisuuden kilpailukykyä.

- Edullinen energia on tärkein suomalainen kilpailutekijä, Ojala perusteli myönteistä kantaansa.