Talvi tulee ja talous sakkaa. Olkiluodon kolmosreaktorikin on vielä poissa pelissä.

Miten paha talouden taantuma Suomea uhkaa?

Markkinaraatiin osallistuneet finanssialan vaikuttajat uskovat kuin yhdestä suusta, että taantuma jää lieväksi.

”Peruskuva näyttäisi olevan, että taantuma jää lyhyeksi ja kuitenkin aika miedoksi”, sanoo OP:n pääjohtaja Timo Ritakallio.

”Aika maltillista taantumaa odotan. Todennäköisesti tässä on muutama hankalampi vuosineljännes edessä, ja uskon, että sitten taas saadaan kasvua aikaiseksi”, kommentoi Nordean henkilöasiakkaista vastaava johtaja Sara Mella.

Aktian toimitusjohtaja Mikko Ayub on samoilla linjoilla. Hän huomauttaa, että talousennusteet ovat melko kapeassa haarukassa.

”Siihen on parikin syytä: on huomattu, että viime taantumissa palautuminen on ollut aika nopeaa. Lisäksi ihmisillä on nyt ollut aikaa varautua. Kolmas asia on se, jos oman sektorin häntää nostan, että pankkisektori on nyt hyvässä asemassa kohtaamaan tämän tilanteen.”

Kotitalouksien talletukset ovat myös vahvalla tasolla, kuten myös yritysten taseet, lisää Ritakallio. Kalliit sähkölaskutkaan eivät ole kaikkien kuluttajien riesana.

”Resilienssi kestää taantumaa on tässä tilanteessa poikkeuksellisen hyvä.”

Kuluttajaluottamus on jo pohjalukemissa, mutta pankkien korttidatasta huomataan, että kuluttaminen on jatkunut vielä melko hyvin, sanoo Nordean Mella.

”Palveluiden ostaminen on itse asiassa korkeammalla tasolla kuin 2018 tai 2019”, hän huomauttaa.

Olkiluodon ongelmat ovat saaneet liikaakin huomioita, sanoo Aktian Ayub.

”Siitä on tullut eräänlainen kansakunnan lottoarvonta, toimiiko vai eikö toimi. Vaikka se iso asia onkin, ehkä siinä on ollut sellaista ylimääräistä dramatiikkaa tai hilpeyttä ympärillä.”

Melko optimistiselta kuulostaa. Onko pankeilla houkutus ennustaa taloutta yläkanttiin, jotta talouden pyörät pysyisivät paremmin pyörimässä?

Pankkijohtajat torjuvat ajatuksen. Ekonomistit ovat kuulemma täysin itsenäisiä.

”Jos kuluttajakäyttäytyminen menisi aina kuten ennustetaan, silloin ennusteilla voisi olla itseään ruokkiva voima, mutta näinhän ei ole”, sanoo Mella.

”[Ekonomistit] ovat aika itsepäistä porukkaa, sen lisäksi että en ole ainakaan itse koskaan kokenut, että he olisivat ohjailtavissa. Heillä on iso ammattiylpeys osua oikeaan, mahdollisimman lähelle, ja paremmin kuin kollegaekonomisti”, sanoo Ayub.

Ritakallio myöntää, että ilmapiirissä, jossa taloushuolet ovat vahvasti esillä yhteiskunnassa, ovat taloudellisessa mielessä varovaisia nekin, joiden ei välttämättä tarvitsisi olla.

Voivatko suomalaisyritykset yhä toimia Kiinassa? Katso Markkinaraadin koko lähetys ja kommentit Kiinan riskeistä oheisesta videosta.

LUE MYÖS: