Rinteen hallituksen ministerit ovat ilmoittaneet edellisen hallituksen luoman aktiivimallin purkamisen jo käynnistyneen. Epäselväksi on toistaiseksi jäänyt, millaisin toimin hallitus aikoo aktiivimallin korvata, kuten hallitusohjelmassa edellytetään.

Oppositiopuolue kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen huomautti eduskunnan keskustelussa, että aktiivimallin vaikutusarvio oli 5000—10 000 työpaikkaa.

LUE MYÖS: Ministeri vahvistaa: ”Aktiivimalli puretaan”

”Mitkä vastaavan painoiset työllisyystoimet ovat työministeri Harakalla jo valmistelussa? Koska näinhän on luvattu myöskin hallitusohjelmassa, että aktiivimallin peruminen tapahtuu siinä vaiheessa, kun vastaavalla vaikutuksella olevat korvaavat toimet ovat jo päätettyinä”, Mykkänen kysyi.

Tuore työministeri Timo Harakka (sd) toi esiin ongelman, mitä tulee työllisyysvaikutuksiltaan vastaavien toimien määrittelyyn.

”Vastauksena tuohon edustajan kysymykseen on se, että valtiovarainministeriöllä ei ole toistaiseksi antaa mitään arvioita siitä, mikä on tämän epäoikeudenmukaisen aktiivimallin leikkurin työllisyysvaikutus, jos sellaista on”, Harakka kertoi.

Sekä mallin vaikutuksia tutkivan ryhmän väliraportissa että VATT:n tutkimuksessa on todettu, että aktiivimallin työllisyysvaikutusten erittely on vaikeaa.

Harakka toi kaikesta huolimatta eduskunnan tietoon ensimmäisen uuden hallituksen kaudella syntyneen, työllisyyttä lisäävän tapahtuman. Keskusjärjestöt pääsivät tiistaina sopuun uudesta eläkeratkaisusta , joka muun muassa lyhentää työeläkeputkea.

”Voin lohduttaa edustaja Mykkästä sillä, että olemme ottaneet jo tänään askeleen kohti tämän työllisyystavoitteen täyttymistä, ja se on ehkä esimerkki siitä, että työmarkkinajärjestöt todellakin kantavat vastuuta myöskin tästä työllistymisestä. Nimittäin ne ovat päässeet jo sopuun siitä, että niin sanotun työttömyyseläkeputken ehtoja muutetaan siten, että laskennallisesti pitkällä tähtäimellä syntyy jo 9 000 työpaikkaa lisää. Tämähän on hieno aloitus tälle tuoreelle työministerille”, Harakka kertoi.

LUE LISÄÄ: Keskusjärjestöt sopuun eläkkeistä – EK: Työllisyys kohenee 9 000 henkilötyövuodella

Lisäksi Harakka kommentoi keskustelussa esiin nostettua työtulotukea, joka oli sdp:n vaaliohjelmassa. Keskustelussa oli esitetty, että työtulotuki asetettaisiin välittömästi voimaan.

”Kuitenkin on niin, että ministeriöt ovat toivoneet, että tällaiset reformit tehtäisiin ensiksi selvityksinä, jotta ei kävisi niin kuin edellisille hallituksille, että hallitusohjelma oli täynnä erilaisia lupauksia ja aikomuksia, jotka sitten jouduttiin peruuttamaan viimeistään eduskunnassa, koska ne osoittautuivat toteuttamiskelvottomiksi”, Harakka sanoo.

Harakan mukaan hallituksella on tiedossa ”hyviä keinoja muun muassa osatyökykyisyysohjelmaan, palkkatuen merkittävään laajentamiseen sekä yritys- että järjestöpuolella ja työperäisen maahanmuuton lisäämiseen”.

”Ja erittäin tärkeä uudistus on työvoimapalveluiden uudistus, johon saadaan lisää resursseja, jotka vapautuvat tähän aidosti aktivoivaan henkilökohtaiseen työttömiä auttavaan palveluun siitä, että tämä epäoikeudenmukainen aktiivimallin leikkuri poistuu”, ministeri listasi.

Uusi Suomi selvitti tänään työmarkkinajärjestöjen näkemyksiä työllisyystoimista. Lue lisää näistä jutuista:

Meneekö ansiosidonnainen työttömyysturva uusiksi? Työnantajat porrastaisivat – nyt ay-puoli arvioi malleja

Näillä keinoilla työmarkkinajärjestöt nostaisivat Suomen työllisyyttä – Katso oman keskusjärjestösi kannat