Suomalaisen veronmaksajan ei pidä maksaa espanjalaisten pankkien asuntokuplaa, kirjoittaa kansanedustaja Reijo Tossavainen (ps.) Puheenvuoro-blogissaan.

Euroryhmän valtiovarainministerit ilmoittivat eilen, että Espanja tulee saamaan enintään 100 miljardin euron tukilainan kaatumisen partaalla olevien pankkiensa tukemiseen. Pankkien ongelmien takana on 1990-luvun “mielipuolinen asuntokeinottelu” ja ahneus, kirjoitti brittilehti The Guardian eilen. Kun asuntokupla poksahti, pankit huomasivat omistavansa miljoona asuntoa, joille ei ole ostajaa, ja lainanneensa rahaa ihmisille, jotka eivät pysty maksamaan lainojaan.

Valtiovarainministeriön mukaan espanjalaispankkien lainoittaminen on välttämätöntä, koska muuten “välittömänä seurauksena olisi todennäköisesti vaikeasti hallittava rahoitusmarkkinahäiriö”. Häiriö vaikuttaisi koko Euroopan ja näin ollen myös Suomen talouteen.

Oppositiopuolueet perussuomalaiset ja keskusta vastustavat Espanjan pankkien tukemista.

–Enää vain kaikkein eurouskovaisimmat puolustavat vääräksi osoittautunutta toimintalinjaa, kirjoittaa Reijo Tossavainen.

–Ongelman ydin on siinä, että miten saada Alexander Stubb, Jyrki Katainen ja Jutta Urpilainen ymmärtämään sama asia, hän katsoo.

Tossavainen epäilee rahojen “valuvan jälleen Kankkulan kaivoon”.

–Liian suuri osa siitä summasta on revitty suomalaisten selkänahasta. Sinun ja minun, hän kirjoittaa.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen mukaan Suomi vaatii vakuuksia, mikäli Espanjaa tuetaan väliaikaisen vakausrahaston kautta. Jos tuki hoidetaan pysyvän vakausmekanismin kautta, vakuuksia ei Urpilaisen mukaan tarvita.

–Urpilainen kertoi tänä aamuna, että tällä kertaa “vakuuksia” ei tarvita. Joopa joo. Eihän niitä tarvita, koska niitä ei ole edes muodollisesti saatavissa kuten tässä hieman aikaisemmin. Sumuverhon käyttö ei ole enää mahdollista, Tossavainen tulkitsee.

Kansainvälinen valuuttarahasto ja Yhdysvallat ovat kiitelleet Espanjan "pelastamista". Myös OP-Pohjola-pankin pääekonomisti Reijo Heiskanen kiittelee päätöstä MTV3:n haastattelussa. Heiskanen uskoo ratkaisun rauhoittavan markkinoita merkittävästi.