Fingridin Jukka Ruusunen käy Markkinaraadin lähetyksessä läpi viime viikkojen ongelmia sähkömarkkinoilla.
Sähkön hinta on heilunut voimakkaasti viime aikoina. Miltä näyttää tuleva talvi?
Markkinaraati katsoo, että viime viikkojen tilanne sähkömarkkinoilla on ollut hyvin poikkeuksellinen: kaksi ydinvoimalaa oli pois pelistä huollon ja vian vuoksi, Ruotsin ja Suomen siirtoyhteydet olivat huollossa samaan aikaan, kun tuuli tyyntyi ja tuulivoimalat hyytyivät.
”Tästä ei kannata vetää talveen mitään muuta johtopäätöstä kuin sen, että tekniset viat sähköjärjestelmässä ovat aina mahdollisia. Kuten olemme pitkään sanoneet, sähköä riittää jos tekniikka toimii”, sanoo kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen.
Toimiiko sähkömarkkina kuten pitää? Aktian Lasse Corinin mielestä toimii.
”Hinta signaloi kuluttajille, milloin kannattaa säästä sähköä ja miten sähkön käyttöä kannattaa ajoittaa. Lisäksi se on myös investoijille tärkeä työkalu”, pääekonomisti muistuttaa.
(Juttu jatkuu videon jälkeen.)
Uusi markkinatilanne on myös mahdollisuus monille toimijoille, sanoo Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen.
”Tämä on iso mahdollisuus ’early movereille’, jotka pystyvät esimerkiksi joustamaan kulutuksessa kun sähkö on kallista, käyttämään sähköä enemmän silloin kun se on hyvinkin edullista, tai esimerkiksi akuilla tasapainottamaan.”
Viime talvena leudot säät pelastivat Suomen akuutilta sähköpulalta. Nyt tilanne on paljon parempi, sanoo Fingridin Ruusunen.
Tuotantoa on saatu runsaasti lisää Olkiluodon kolmosreaktorin ja lukuisten tuulivoimaloiden muodossa. Sähköä riittää, ja myös tuonnin saatavuus on parantunut.
”Arviomme mukaan nyt on siirrytty vähän kuin sotaa edeltävään normaaliin. Kaikki näyttää hyvältä.”
Entä jos teknisiä ongelmia tulee kesken pakkasjakson? Viime talvena Ruotsissa ydinreaktori oli poissa pelistä monta kuukautta, ja meilläkin voimalat alkavat olla aika iäkkäitä.
”Kyllä ydinvoimalaitokset Suomessa ja Ruotsissa ovat kuitenkin toimineet hyvin. Suomalaisten voimaloiden käytettävyys on huippuluokkaa. Olen hyvin luottavainen, mutta toki meidän pitää aina varautua siihen, että tulee vikoja”, sanoo Ruusunen.
Hän jatkaa, että Pohjola alkaa olla niin vahva sähköntuotannossa, että kytkös Euroopan markkinoihin pienenee jatkuvasti.
”Etelä-Norjassa padotkin menevät rikki, kun on niin paljon vettä. Meillä on alueellisesti todella vahva asema ensi talveen.”
Hän jatkaa, että kun siirtoyhteys Pohjois-Ruotsiin on pian valmis, ”kuljemme aika lailla käsi kädessä houkuttelevan edullisen sähkön alueena, mikä on erittäin hyvä uutinen teollisuudelle ja kuluttajille.”
Millainen sähkösopimus nyt kannattaisi solmia? Katso Markkinaraadin koko lähetys ja vinkit oheiselta videolta.