Useat ministerit ennakoivat, että hallituksen neuvottelut rajoitustoimien purkamisesta päättyvät tänään.

Alkujaan purkamistoimista piti tiedottaa jo eilen, mutta valmista ei tullutkaan vielä sunnuntaina.

Hallituksen neuvottelut ovat jatkumassa parhaillaan Säätytalolla Helsingissä. Useampi ministeri arvioi sisään astellessaan, että syynä neuvottelujen venymiselle on yksinkertaisesti se, että asioita on hyvin paljon ja ne ovat hankalia. Näin totesi myös pääministeri Sanna Marin (sd), jonka mukaan huolellinen käsittely vie aikaa.

Pääministeri ei näe asetelmia puolueiden välillä. Myös Europpa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) totesi, ettei hallituksen sisällä ole ristiriitoja.

Marinin mukaan pöydällä ovat tänään lähestulkoon kaikki rajoitustoimet, joita hallitus on viime aikoina asettanut. Hallitus käy läpi, mikä on oikea aika purkaa mitäkin rajoituksia ja miten kokonaisuudessa on hyvä edetä.

Marinin mukaan neuvotteluissa on käyty vilkasta ja perusteellista keskustelua. Hän ei osaa ennakoida, mihin aikaan neuvottelut tänään päättyvät.

Marin korosti, että hallitus lähtee purkamaan rajoitustoimenpiteitä asteittain. Hän huomautti, että hallituksen on myös seurattava, onko matkan varrella tarpeen tehdä korjausliikkeitä ja korjata linjaa.

Myös sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) muistutti olevan mahdollista, että höllennysten jälkeen saatetaan myös joutua jälleen tekemään kiristyksiä. Hänen mukaansa rajoitustoimilla on ostettu aikaa.

Ohisalo puhui ”2 metrin yhteiskunnasta”, johon suomalaisten olisi nyt hyvä asennoitua. Tällä hän viittasi turvaväleihin vastatessaan kysymykseen siitä, miten nyt käy häille ja muille kesän perinteisille perhejuhlille.

Ohisalon mukaan tänään neuvotellaan esimerkiksi siitä, miten työmatkaliikennettä Viron suunnalta voitaisiin helpottaa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) totesi, että muun muassa kysymykset ravintoloista ovat auki sekä kysymykset siitä, montako ihmistä voi olla koolla esimerkiksi erilaisissa tapahtumissa.